Superpotraviny červený a černý rybíz: jaké jsou jejich účinky?

Superpotraviny červený a černý rybíz: jaké jsou jejich účinky?
Fotografie: unsplash.com
  • Rybíz má vysoký obsah vitamínu C, který působí zároveň i jako antioxidant
  • Vláknina obsažená v rybízu vám pomůže se zdravím zažíváním
  • A konzumací si snížíte možnost vzniku rakoviny, srdečního onemocnění či Alzheimerovi choroby

Léto je obdobím, kdy si můžeme pochutnat na čerstvém ovoci, které roste v našem podnebí. Ať už máte možnost si vypěstovat ovoce na své zahradě, nebo si ho prostě koupíte na trzích, určitě využijte tento poměrně krátký čas k tomu, abyste doplnili potřebné vitamíny a minerály. Tělo vám za ně na podzim poděkuje. Mezi ovoce, které se řadí mezi superpotraviny, tedy mají významný zdroj vitaminů a minerálů, je černý a červený rybíz. Někdo ho sní jen tak, jiní jej používají do buchet či koktejlů. Věděli jste ale, jaké jsou jejich přínosy pro naše zdraví?

Obrovská porce vitamínu C

Obě barevné možnosti mají vysoký obsah vitamínu C. Ten je důležitý pro naši kůži a imunitu. Podle blackcurrantfoundation.co.uk je v černém rybízu dokonce čtyřikrát více vitamínu C než v pomeranči. Vitamín C je navíc antioxidant, který pomáhá při regeneraci kožních buněk a chrání před jejich poškozením od UV záření.

Má více antioxidantů než borůvka

Černý rybíz, stejně jako borůvka má antioxidant zvaný antokyan. Ten může za tmavou barvu, ale zároveň chrání před vznikem rakoviny. Dle nwwildfoods.com má černý rybíz dvakrát vyšší antioxidační účinky než borůvky. Kromě ochrany před vznikem rakoviny jsou však antioxidanty dobré jako prevence onemocnění srdce, Alzheimerovy choroby a také snižují krevní tlak a zvyšují hladinu HDL cholesterolu, což je ten „dobrý“ cholesterol, které naše tělo potřebuje pro správné fungování.

Rybíz/jídlo

Vláknina vám pomůže se zažíváním

Černý i červený rybíz obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Ačkoliv má černý rybíz vlákniny nepatrně více, obě varianty jsou pro naše střeva a celkové trávení důležité. Rozpustná vláknina na sebe navazuje vodu a postupně bobtná – střeva tak mají více času na to, vstřebat co nejvíce živin z potravy. Nerozpustná naopak uvádí trávicí systém do pohybu a funguje jako vhodné prostředí pro zdravé bakterie v našich střevech. Rybíz dokáže také zvyšovat tyto dobré bakterie ve střevech a tím nás tak chrání před záněty.

Pro zdraví očí

Antokyan obsažený v černém rybízu podle webmd.com dokáže pomoci s glaukomem. Tento antioxidant totiž zvyšuje průtok krve v očích a tím tak zpomaluje progresi glaukomu – onemocnění, které může vést až ke slepotě. Rybíz vám také může pomoci při potížích se syndromem suchého oka, ale i s kruhy pod očima.

Obsahuje množství vitamínů a minerálů

Kromě vysokého obsahu vitamínu C v rybízu najdete i železo, vápník, fosfor, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B a vitamín A. Pokud si dopřejete toto ovoce v čerstvé formě, na 100 g do sebe dostanete pouze 68 kcal v případě červeného rybízu a 89 kcal v případě černého. Tato superpotravina navíc obsahuje jen malé množství cukru a tuku na 100 g nesníte ani půl gramu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze