Teplota oceánů byla v loňském roce nejvyšší v historii měření

Teplota oceánů byla v loňském roce nejvyšší v historii měření
Fotografie: unsplash.com
  • Toto zjištění dokazuje, že emise z lidské činnosti způsobily hluboké a rozsáhlé změny klimatu planety
  • Více než 90 % přebytečného tepla zachyceného emisemi skleníkových plynů je absorbováno v oceánech
  • Teplota mořské hladiny má zásadní vliv na počasí všude na světě

Teplota světových oceánů byla v loňském roce nejvyšší od začátku měření. Podle odborníků to dokazuje, že emise, za které může lidská činnost, způsobily hluboké a rozsáhlé změny klimatu planety.

Více než 90 % přebytečného tepla zachyceného emisemi skleníkových plynů je absorbováno v oceánech. Záznamy uchované od roku 1958 ukazují pokračující nárůst teploty oceánů, což se po roce 1990 ještě zrychlilo. Teplota mořské hladiny má zásadní vliv na počasí všude na světě. Teplejší oceány přispívají k extrémnímu počasí, což vede k intenzivnějším hurikánům a tajfunům a větší vlhkosti ve vzduchu, která přináší intenzivnější deště a záplavy. Teplejší voda se rozpíná, a tím se zvyšují hladiny moří, což ohrožuje pobřežní města.


Mezinárodní tým vědců, který vytvořil novou analýzu teploty oceánu, došel k závěru. Koloběh energie a vody na Zemi se velice změnil v důsledku emisí skleníkových plynů způsobených lidskou činností, což vede k rozsáhlým změnám v klimatickém systému Země. „Měření teploty oceánů je nejpřesnější způsob, jak určit, jak nevyvážená je naše planeta. Zažíváme stále extrémnější výkyvy počasí právě kvůli oteplování oceánů,“ uvedl pro theguardian.com profesor John Abraham, který se na výzkumu podílel.

Analýza publikovaná v Advances in Atmospheric Sciences použila teplotní údaje shromážděné řadou přístrojů napříč oceány a kombinované samostatné analýzy čínských a amerických týmů k výpočtu tepelného obsahu horních 2 000 metrů, kde k oteplování vody dochází.

Teplota oceánů je mnohem méně ovlivněna přirozenou proměnlivostí klimatu než teplota atmosféry, díky čemuž jsou oceány nepopiratelným ukazatelem globálního oteplování. Po shrnutí konečných dat vědci očekávají, že loňský rok bude čtvrtým nebo pátým nejteplejším zaznamenaný rokem, co se týče povrchové teploty vzduchu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze