Na co dávat při nákupech potravin pozor, abyste neplatili více než musíte?

Na co dávat při nákupech potravin pozor, abyste neplatili více než musíte?
Fotografie: unsplash.com
  • Je dobré si udělat nákupní seznam
  • Pro získání slev používejte aplikace a sledujte akce obchodů
  • Při nakupování sledujte jednotkovou cenu, která vám pomůže zorientovat se v jednotlivých baleních
  • I přes šetření nezapomínejte na ovoce a zeleninu

Již delší dobu můžeme v obchodech pozorovat neustálé navyšování cen potravin, které nás tlačí k menším nákupům, případně nahrazování kvalitnějších potravin levnějšími. Sáhnutí po levnějších potravinách však nemusí být vždy tou správnou variantou, jelikož jsou výživově chudší a v konečné fázi vás mohou vyjít dráž (v přepočtu na kg) než ty kvalitní. Jak tedy nakupovat co nejvýhodněji?

Vytvořte si nákupní seznam

Ačkoliv se to pro některé může zdát jako automatika, napsat si nejdříve seznam a poté jít nakoupit – není tomu tak. Mnoho lidí jde do obchodu pro „pár věcí“ a poté odchází s plnými taškami a o stovky korun lehčí. Pokud se však nad nákupem zamyslíte, nakoupíte věci, které opravdu následně použijete, snižujete tak i pravděpodobnost, že je vyhodíte. Důležité také podle healthline.com je, abyste nechodili nakupovat hladoví, jelikož pak nakupuje více bez rozmyslu a více, než je opravdu potřeba.

Nákupní seznam

Nakupujte zboží ve slevě

Nákupy v akci již nejsou pouze doménou důchodců. Během roku, kdy se inflace neustále navyšovala, se také změnil styl, jakým Češi nakupují. Většina obchodů již má vlastní aplikaci, kde máte k dispozici slevové kupóny i přehled o veškerých slevách. Použitím těchto kupónů a nákupy ve slevě můžete ušetřit nemalé peníze. Pokud máte v blízkosti svého domova více obchodů, podívejte se, jaké akce daný obchod nabízí a podle toho se poté rozhodněte, do kterého půjdete nakoupit. A zboží ve slevě se nevyhýbá ani online obchodům, kde si můžete vyfiltrovat potraviny ve slevě.

Dívejte se na ceny za kilo/litr/kus

V obchodech můžete koupit nepřeberné množství různých potravin v různých velikostech a množství. Nejjednodušeji se v cenách zorientujete tak, že se podíváte, kolik daná potravina stojí v jednotkové ceně. A rozdíl v cenách najdete většinou i u stejných značek. Například pokud si chcete koupit jogurt, jeho klasická gramáž je většinou 150 g. Pokud ale koupíte větší balení stejného jogurtu, vyjde vás levněji. Zda se vyplatí koupit větší balení se dozvíte na cenovce, kde je zároveň i uvedena cena za kilo.

A nákup většího balení se může vyplatit i v případě, že je menší v akci. Samozřejmě v tomto případě je potřeba vědět, zda jste schopní vetší balení spotřebovat. U trvanlivých potravin, jako je rýže, luštěniny, těstoviny apod., můžete větší balení koupit bez obav, jelikož vydrží dlouho.

Omáčky

Nekupujte také potraviny, které vám sice usnadní práci, ale vytáhnou z peněženky více peněz. Jedná se třeba o polotovary, které si můžete jednoduše udělat doma – hotová jíška, ovesná kaše, nastrouhaný sýr, již obalený zmražený řízek/sýr, hotové omáčky (například na těstoviny) a další.

Maso a jeho náhražky

Při nákupu masa je cena za kg jasná. Pokud ale kupujete například mleté maso, dívejte se na složení. Některé obchody prodávají mleté maso, kde najdete vyšší procento tuku, tím tak při pečení/smažení ztratí až polovinu objemu. Pokud tedy sáhnete po dražším produktu, zjistíte, že levnější po odstranění tuku vyjde dráž než ten kvalitnější. A nejde jen o syrové maso. V případě slaniny si často koupíte i vodu. Schovává se většinou pod názvem skládaná či lisovaná slanina. U masa platí, že co si z něj můžete udělat doma, vyjde levněji. Pokud máte možnost maso namlít, vyjde vás levněji, než když ho zakoupíte v obchodě. A to stejné platí i při tvorbě uzenin, ačkoliv to už je vyšší dívčí.

Slanina

Pokud si chcete od masa odpočinout, případně chcete levnější variantu, která dodá vašemu tělu bílkoviny, sáhněte po luštěninách. Zkuste například čočku, sóju (tofu), fazole, obiloviny nebo quinou. Bezmasých receptů je dnes na internetu celá řada – stačí si jen vybrat.

Myslete na své zdraví

Ať už jste se rozhodli na potravinách šetřit více či méně, na jedno nezapomínejte – na zdraví. Pokud chcete ušetřit nějaké peníze, nevynechávejte ovoce a zeleninu. Místo dražší varianty volte tu levnější. Teď v zimě si můžete připravit zelný salát, který je výborným zdrojem vitaminu C, stejně jako mandarinky. Jablka a mrkev jsou zase dobré na zažívání.

Zelí
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze