V pátek kolem Země proletí asteroid

V pátek kolem Země proletí asteroid
Fotografie: pixabay.com
  • Asteroid 2015 FF má průměr mezi 13 až 28 metry
  • Nejblíže proletí kolem Země ve vzdálenosti 4,3 milionů kilometrů
  • NASA sleduje veškeré vesmírné objekty, které by se mohly v budoucnu střetnout se Zemí

V pátek 12. srpna kolem Země proletí asteroid, který NASA vyhodnotila jako potencionálně nebezpečný. Asteroid 2015 FF má odhadovaný průměr mezi 13 až 28 metry a k Zemi se přiblíží rychlostí 33 012 km/h. V okamžiku, kdy bude k Zemi nejblíže, se bude podle livescience.com nacházet 4,3 milionů kilometrů daleko. Tato vzdálenost představuje více než osminásobek vzdálenosti mezi Měsícem a Zemí, asteroid tak pouhým okem nebude možné spatřit.

Každý vesmírný objekt, který se nachází od Země do vzdálenosti 193 milionů kilometrů, NASA označuje jako blízkozemský objekt (NEO). Pokud se objekt nachází do vzdálenosti 7,5 milionů kilometru, je označován jako potencionálně nebezpečný. Tyto objekty pozorují astronomové a vypočítávají jejich trajektorie a možnosti srážek s jinými vesmírnými objekty, což by mohlo vést k vychýlení jejich kurzu a následné srážce se Zemí.


NASA aktuálně sleduje asi 28 000 asteroidů pomocí Asteroid Terrestrial–Impact Last Alert System (ATLAS). Jedná se o soustavu čtyř dalekohledů schopných provést kompletní skenování celé noční oblohy jednou za 24 hodin. Od roku 2017 detekoval více než 700 asteroidů a 66 komet. Dva z těchto objevených asteroidů opravdu zasáhly Zemi, ale vzhledem k jejich velikosti nezpůsobily žádné škody.

U všech pozorovaných vesmírných objektů nejméně 100 let nehrozí, že by způsobily apokalyptickou srážku se Zemí. A i pokud by k tomu mělo v budoucnu dojít, již nyní NASA pracuje na možnostech, jak případně asteroid odklonit. V roce 2021 NASA zahájila misi DART, která směřuje k asteroidu Dimorphos. Kosmická loď by měla k asteroidu dorazit na konci tohoto roku a vychýlit ho z kurzu tím, že do něj narazí. Podobnou misi plánuje i Čína, která by chtěla v roce 2025 zasáhnout asteroid a změnit jeho trajektorii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze