Vánoce jsou za rohem III.

To nejlepší z Disney+
Vánoce jsou za rohem III.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • I dnes pokračuje naše putování vánočními snímky
  • Podíváme se na úplné klasiky, ale i na méně známé filmy
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Do Štědrého dne zbývá pouhých 11 dní. I dnes vám přinášíme další vánoční snímky, které vám čekání zkrátí. Podíváme se na úplné klasiky, bez kterých si Vánoce nedokážeme představit, ale i na méně známé filmy.

Sám doma (Home Alone)

Americký rodinný film, který natočil režisér Chris Columbus. Scénář napsal John Hughes. V hlavních rolích se představili Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara, John Heard, Roberts Blossom a další. Snímek byl nominován na několik cen, žádnou však nevyhrál. Od kritiků i diváků získal velmi pozitivní hodnocení. Premiéra proběhla 16. listopadu 1990.

Rodina McCallistrových se na vánoční svátky chystá k příbuzným do Paříže. Noc před odletem je u nich doma velký zmatek. Celkové náladě nepřidává ani Kevin, ze kterého si všichni utahují, on by chtěl být aspoň na chvíli sám. Do toho všeho je navštíví zloděj Harry převlečený za strážníka, který si chtěl prohlídnout dům a zjistit, zda bude rodina o Vánocích doma. Ráno všichni zaspí, takže je jejich odjezd na letiště velmi rychlý a zmatečný. Kate McCallisterová má ale stále pocit, že něco zapomněli. Až v letadle jí dojde, že doma nechali Kevina.

Mezitím Harry a jeho parťák Marv začali vykrádat domy, které jsou přes svátky opuštěné. Postupně se dostanou až k domu McCallisterů. Kevin si jich všimne včas a rozsvítí v domě světla, to lupiče odradí. Od té doby dělá Kevin všechno proto, aby se zloději do domu nevraceli. Mezitím se jeho matka snaží jakýmkoli způsobem dostat zpět do Ameriky. Žádné lety nejsou volné, neví, co má dělat. Nápomocná jí není ani policie. Nakonec jí pomůže hudební skupina, která se půjčila auto a vezme ji s sebou. Zloději se rozhodnou, že dům vykradou, i přestože tam někdo je. To ale netuší, že Kevin je připravený se bránit. Tato válka nedopadne pro zloděje dobře.

Zajímavosti

  • Lupiče museli v některých scénách zastupovat kaskadéři.
  • Ve scénách, kdy Marv chodí bosí po domě, má na sobě gumové ponožky tělové barvy.
  • Dům McCallisterů byl postavený jen kvůli natáčení. Poté byl zase zbourán.

Kdo si dokáže představit Vánoce bez filmu Sám doma? Já tedy ne. Už ani nespočítám, kolik let ho každé svátky sleduji. Film je starý více než 30 let, ale myslím, že tato tradice u mnoha lidí přetrvá ještě dlouho.

Kráska a Zvíře: Kouzelné Vánoce (Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas)

Animovaná muzikálová pohádka, kterou natočil režisér Andrew Knight. Na scénáři pracovali Bill Motz, Bob Roth, Cindy Marcus a Flip Kobler. O hudbu se postarala Rachel Portman. Původně se mělo jednat o pokračování snímku Kráska a zvíře. Tvůrci se nakonec rozhodli natočit vánoční speciál. Pohádka měla premiéru 11. listopadu 1997.

Přišly Vánoce, ale obyvatelé zámku ještě myslí na ty loňské. Každý má ale jinou verzi příběhu, tak se paní Konvičková rozhodne celý příběh loňských Vánoc vyprávět. To bylo ještě v době, kdy princ byl Zvíře a jeho zaměstnanci proměněni v nádobí. Jejich plánem bylo dát Krásku a prince dohromady, a tím ho zbavit kletby. Ze zámku je ale pozorují varhany, které nechtějí, aby byla kletba zlomena. Varhany bývaly dvorním skladatelem prince, ale raději by zůstal ve své začarované podobě. Takže udělají všechno proto, aby se Kráska a Zvíře do sebe nezamilovali. Společně dělají andílky ve sněhu, když si je ale prohlížejí, ten jeho vypadá jak netvor. Rozčílí se a odejde. Zvíře nemá rád Vánoce, ale Kráska by chtěla uspořádat vánoční slavnost. A taky tak udělá, i přes princův zákaz. Podaří se varhanám zkazit Vánoce? A bude Zvíře nakonec rádo, že Kráska uspořádala Vánoce?

Zajímavosti

  • Pohádka nesklidila moc kladné hodnocení od kritiků, ale mezi diváky je oblíbená.
  • Ozdoba andělíčka se objevila i v pohádce Co se stalo o Vánocích, kdy ji na stromeček věšel Goofy.

Další krásná pohádka z kolekce Disney, která o Vánocích nesmí chybět. Nejedná se o pokračování. Je to spíše takový doplněk k původnímu příběhu.

Moje dobrá víla (Godmothered)

Americká vánoční komedie, kterou natočila režisérka Sharon Maguire. Scénář k filmu napsala Melissa Stack. V hlavních rolích se představily Jillian Bell a Isla Fisher. Od kritiků nezískal úplně kladné hodnocení. Snímek měl premiéru na Disney+ 4. prosince 2020.

Víla Eleanora z Vílí říše se chce stát dobrou vílou, i když není úplně šikovná. Je nejmladší ze všech dobrých víl a je také jediná, která stále věří ve štěstí až navěky. Lidé už totiž dobré víly nevolají. Ale Eleonora se svého snu nevzdá. Ona chce za každou cenu najít dítě, které potřebuje její pomoc. A tak se i stane. Nadšená se vydá na cestu za malou dívkou Mackenzie Walsh, která poslala žádost o pomoc. Dobrodružná cesta je zavede až k Mackenzie. Té už je ale 40 let, je svobodná a má dvě dcery. S tím ale Eleanor nepočítala. Mackenzie Eleanor nevěří ani slovo. Pak jí ale ukáže její dopis. Díky tomu nakonec Eleanor ubytuje ve sklepě. Tam víla zjistí, že Mackenzie již lásku měla. Je smutná, nemá čas na sebe ani na děti a není vůbec spokojená. Když se ráno probudí, zjistí, že Eleanor převzala kontrolu nad domem a nejen nad ním. A to není všechno. Vloží svoji moc i do jejich pracovních povinností. Eleanora se dozví, že Mackenzie manžel zemřel a od té doby se vzdala představy o šťastném životě. Eleanora udělá vše proto, aby její myšlení změnila.

Zajímavosti

  • Snímek byl nominován na několik cen, žádnou ale nezískal.
  • Před časem se jednalo o natáčení pokračování, žádné oficiální prohlášení ale zatím není.

Snímek jako stvořený pro vánoční rodinný večer. Zaujme děti celkovým vizuálem snímku a dospělí se u něj pobaví. Snímek, u kterého si odpočinete v celém tom současném vánočním shonu.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze