Vánoce jsou za rohem IV.

To nejlepší z Netflixu i HBO GO
Vánoce jsou za rohem IV.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Nesmíme zapomenout ani na filmy, které k Vánocům neodmyslitelně patří
  • Podíváme se, které z nich Netflix a HBO GO nabízí

K Vánocům už neodmyslitelně patří různé filmy a pohádky, které jsme viděli už mnohokrát, a i přesto se na ně každý rok těšíme. Dnes a příští týden se podíváme, které z těchto filmů dvě nejznámější streamovací platformy nabízí.

Prázdniny (The Holiday)

Příběh nás zavede do životů pěti lidí, které svede dohromady náhoda. Amanda (Cameron Diaz), která bydlí v Americe, chce po rozchodu na nějakou dobu utéct od reality. Podobný problém má i Iris (Kate Winslet), která bydlí v Anglii. Amanda na internetu najde výměnu domů v rámci dovolené a shodou okolností si vymění dům s Iris. Amandě vstoupí do života tajemný bratr Iris, kterým je Graham (Jude Law). Iris se setká s Milesem (Jack Black), který pracuje s Amandou. Stačí pár dnů prázdnin a oběma se rázem změní život.

Zajímavosti

  • Pokud i vy toužíte po takové dovolené, není problém. Server homeexchange.com, na kterém Kate a Cameron hledaly místo k odpočinku, vážně funguje.
  • Eli Wallach, který v tomto hraje postavu Artura, oslavil tímto filmem 50 let na filmovém plátně.

Prázdniny už několik let patří na můj vánoční seznam filmů. Čtveřice hlavních herců vás naladí na tu správnou vánoční atmosféru. Čeká vás velmi milá romantická komedie, která vás zavede do života čtyř lidí. Pokud vás film zaujal, najdete ho na Netflixu.

Pelíšky

Nesmíme zapomenout ani na českou klasiku v podobě filmu Pelíšky. Tuto českou komedii natočil v roce 1999 Jan Hřebejk. Ve filmu hraje hned několik hereckých hvězd. Snímek svoji kvalitu potvrdil i získáním tří Českých lvů (za nejlepší hlavní mužský herecký výkon Jiřího Kodeta, divácky nejúspěšnější český film a plakát).

Děj příběhu je zasazen do konce šedesátých let, konkrétně do roku 1968. Film vypráví dospívající chlapec (Michael Beran), jeho otec (Miroslav Donutil) je voják a komunista. Svému synovi ale nerozumí. Jejich soused (Jiří Kodet) je bývalý voják a komunisty nesnáší. Má dceru, kterou také nechápe.

Zajímavosti

  • Vilu, ve které rodiny bydlí, najdeme v Praze v Košířích.
  • Po názvu filmu byl pojmenován druh alkoholu. Jmenuje se Pelíškovka.
  • Film získal ocenění Zlatý hrozen v Polsku.

Dovoluji si říct, že bez Pelíšků by české Vánoce nebyly Vánocemi. Známe je tak dobře, že se smějeme ještě před scénou, na kterou netrpělivě čekáme. Pokud jste nedočkaví a chcete se na film podívat hned, najdete ho na HBO GO.

Ledové království (Frozen)

Dnešní přehled filmů zakončíme animovanou pohádkou, která těší děti (hlavně holčičky) už od roku 2013. Animovaný příběh natočili Chris Buck a Jennifer Lee. Tvůrci se inspirovali pohádkou od Hanse Christiana Andersena – Sněhová královna. Ledové království vyhrálo dva Oscary (nejlepší celovečerní animovaný film a nejlepší originální píseň), také získalo za nejlepší celovečerní animovaný film Zlatý glóbus. Animovaný film měl v Česku premiéru 28. listopadu 2013. Pro velký úspěch režiséři natočili v roce 2019 pokračování.

Film vypráví příběh dvou sester (princezen) Anny a Elsy, které kvůli nešťastné události přijdou o rodiče. Elsa má ale kouzelnou moc. Všechno dokáže proměnit v led. Svou moc neumí ale dobře ovládat. Elsa se po smrti rodičů stává následnicí trůnu. Během příprav na korunovaci potká Anna prince Hanse a rozhodne se ho hned vzít. Svoje rozhodnutí oznámí sestře, ta s ním ale vůbec nesouhlasí. Začnou se hádat a Elsa v rozčílení promění Arendelle v ledové království. Elsa se vyděsí a uteče do hor. Chce být sama, protože se bojí, že někoho zraní. Anna se ji ale vydává hledat. Na cestě potká horala Kristoffa a jeho nejlepšího přítele, soba Svena, a také sněhuláka Olafa, kterého Elsa vytvořila.

Zajímavosti

  • Postavy Hans, Kristoff a Anna jsou pojmenovány po spisovateli Hansy Christianu Andersenovi.
  • Na vytvoření Elsina hradu se podílelo 50 animátorů.

Překrásný vánoční příběh, který si zamilují i dospělí. Myšlenka filmu je velmi propracovaná a rozhodně dětem přinese mnoho dobrého. Pokud jsou vaše děti nedočkavé, pohádku jim můžete pustit na HBO GO.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze