Vědci objevili mladou hvězdu, která se zformovala u černé díry

Vědci objevili mladou hvězdu, která se zformovala u černé díry
Fotografie: NASA
  • Původně se mělo za to, že okolí supermasivní černé díry zamezuje vzniku nových hvězd
  • X3a je stará jen několik desítek tisíc let a mnohonásobně větší než Slunce
  • Astronomové chtějí pozorování provést i u dalších galaxií, zda se tam hvězdy formují stejně

Tým výzkumníků pod vedením Dr. Floriana Peißkera z Ústavu astrofyziky kolínské univerzity objevil mladou hvězdu blízko supermasivní černé díry, která se stále ještě formuje. Hvězda pojmenovaná X3a je stará jen několik desítek tisíc let a nachází se v centru naší Mléčné dráhy u černé díry Sagittarius A*. Podle vědců by však tato mladá hvězda neměla být schopna existovat v takové blízkosti černé díry, a tak zjišťovali, jak mohla vzniknout. Tým se dle phys.org domnívá, že vznikla z oblak prachu, která obíhají kolem černé díry, a teprve poté se přemístila na svoji současnou polohu.

Oblast nacházející se okolo černé díry uprostřed naší galaxie se vyznačuje dynamickými procesy a vysokým rentgenovým a UV zářením. Tyto podmínky tak zamezují vzniku hvězd, jako je naše Slunce. Doposud se tak mělo za to, že u černých děr se mohou vyskytovat pouze hvězdy staré miliardy let.


Nově vzniklá hvězda X3a je 10krát větší a 15krát těžší než Slunce. „Ukazuje se, že existuje oblast ve vzdálenosti několika světelných let od černé díry, která splňuje podmínky pro vznik hvězd. Tato oblast, prstenec plynu a prachu, je dostatečně chladná a chráněna proti ničivému záření,“ uvedl Dr. Peißker. Nízká teplota společně s vysokou hustotou vytvářejí prostředí, kde se produkují mraky. Ty se mohou rychle pohybovat směrem k černé díře a začít do sebe narážet. Tím mohou vznikat hvězdy.

Mají to stejně i ostatní galaxie?

Vědci se domnívají, že hvězda vznikla z dostatečně hustého mraku, který měl hmotnost asi sta Sluncí a vlastní gravitací se zhroutil a vytvořil jednu či více protohvězd (nejranější fáze vývoje hvězdy). Tato hypotéza nejlépe odpovídá stáří X3a. „Se svou vysokou hmotností asi desetinásobku hmotnosti Slunce je X3a obrem mezi hvězdami a tito obři se velmi rychle vyvíjejí,“ uvedl spoluautor studie Dr. Michal Zajaček z Masarykovy univerzity v Brně. Aby se zjistilo, zda mladé hvězdy takto vznikají i v jiných galaxiích, budou je vědci pozorovat pomocí Webbova teleskopu, případně dalekohledem v Evropské jižní observatoři.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze