Vesmírný teleskop Nancy Grace Roman se vrátí až na počátek vesmíru

Vesmírný teleskop Nancy Grace Roman se vrátí až na počátek vesmíru
Fotografie: NASA
  • Obrovské zorné pole teleskopu umožní zmapovat vesmír až tisíckrát rychleji než dosavadní dalekohledy
  • Vrátí se až na počátek vesmíru, kde teprve vznikaly hvězdy
  • Vědci chtějí odhalit, jak vzniká temná hmota, která je kolem každé galaxie

Nový vesmírný teleskop, jehož vypuštění se plánuje na rok 2027, by měl přetočit čas ve vesmíru až na úplný začátek. Měl by tak vidět vyvíjející se vesmír v jeho počátcích a odhalit, jak se z nabitých částic stala propletená síť kosmického prostoru, kterou pozorujeme nyní.

Vesmírné dalekohledy Hubble a James Webb jsou optimalizovány pro studium astronomických objektů do hloubky i zblízka, takže je to, jako by se dívaly na vesmír dírkami. Abychom vyřešili vesmírné záhady v těch největších měřítkách, potřebujeme vesmírný dalekohled, který dokáže poskytnout mnohem větší pohled. To je přesně to, k čemu je Roman navržen,“ uvedl Aaron Yung z Goddard Space Flight Center NASA.

Teleskop Nancy Grace Roman poskytne komplexnější pohled na vesmír. S jeho pomocí budou moci vědci simulovat desítky milionů galaxií za méně než den, což by při dosavadních metodách trvalo roky. Teleskop bude dodávat data a vědci je poté porovnají se simulací. Mohou tak odhalit formování galaxií, temné hmoty a další fungování vesmíru.

Vrácení na počátek by mohlo přinést odpovědi

Vesmír teď vypadá tak, že v něm září kupy galaxií vzdálené i miliardy světelných let. Pokud se ale vrátíme v čase zpět, bude vesmír vypadat zcela odlišně. Místo zářících hvězd v galaxiích bychom se dle NASA ocitli v moři plazmy, kde se postupně začaly tvořit hustší shluky materiálu. Ty se následně rozrůstaly, až vytvořily hvězdy, později galaxie a nakonec i planetární systémy, jako je naše Sluneční soustava. Vědci od nového teleskopu očekávají, že by mohli přijít na to, jak vzniká temná hmota, která obklopuje galaxie.


Teleskop bude fungovat na podobném principu jako Hubbleův nebo Webbův teleskop. Na rozdíl od nich bude ale schopný poskytnout široké zorné pole a zmapovat vesmír až tisíckrát rychleji „Roman bude mít jedinečnou schopnost odpovídat hloubce Hubbleova ultrahlubokého pole a přitom pokrýt několikanásobně větší plochu oblohy. Takový úplný pohled na raný vesmír nám pomůže pochopit, jak to tehdy bylo,“ uvedl Yung.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze