Jak doma co nejméně plýtvat potravinami?

Jak doma co nejméně plýtvat potravinami?
Fotografie: Unsplash
  • Před nákupem si vždy udělejte seznam a přemýšlejte dopředu, co uvaříte
  • Potraviny ihned po příchodu domů vyndejte z tašky a uložte na místo
  • Ze slupek zeleniny nebo odřezků masa můžete udělat vývar

Nakupování potravin je pro někoho nutné zlo a pro jiného zábava. Ať už to máte jakkoliv, určitě se všechny skupiny snaží o to stejné – potraviny nevyhazovat. Pokud si myslíte, že jídlem neplýtváte, je dobré se čas od času na vyhazování jídla v domácnosti zaměřit. Možná vás překvapí, kolik jídla vyhodíte. V minulém roce totiž Češi vyhodili v průměru 33 kg potravin, ačkoliv se zúčastnění domnívali, že vyhodili méně než uvedenou polovinu. Správným nakupováním i skladováním potravin však můžete ročně ušetřit tisíce korun, a to už je nemalá motivace. Stačí se řídit několika základními pravidly.

Na nákup se seznamem

Předtím, než půjdete na nákup, se podívejte, co doma chybí a napište si zboží na seznam. Přemýšlejte také, co budete vařit a nejlépe nakupte jen potřebné množství surovin. Pokud jde o ovoce a zeleninu, kupujte jen takové množství, které víte, že se sní. Rychle totiž podléhá hnilobě.

Na nákup nechoďte hladový, jelikož budete mít větší chutě a v košíku vám toho přistane daleko více, než když půjdete najezení. A pokud je to alespoň trochu ve vašich možnostech, je lepší chodit na pravidelné nákupy několikrát týdně, než na dva velké za měsíc. Menší nákupy zajistí čerstvost potravin a i to, že nebudete mít potřebu skladovat zbytečně větší množství surovin.

nákup jídla

Skladování potravin je důležité

Pokud zapomenete dát do lednice syrové maso, šunku, mléčné výrobky a další, v těchto horkých dnech je můžete už za pár hodin vyhodit, jelikož se na nich začnou množit bakterie. Jakmile tedy přijdete z nákupu, neodkládejte jejich uložení. Stejné je to s nedojedeným jídlem. Nenechávejte jídlo přes noc na sporáku, ale dejte ho do lednice a jídlo z talíře přemístěte do krabiček s víčkem. Podle healthline.com je dobré, když je jídlo v průhledných nádobách, jelikož na jídlo nezapomenete a máte ho stále na očích.

Nevyhazujte slupky od zeleniny a odřezky masa

Loupáním brambor, mrkve, celeru, nebo čištěním masa vám zůstane odpad, který patří na první pohled do koše či na kompost. Pokud si ale zeleninu předem umyjete a teprve poté ji oloupete, můžete si slupky postupně schovávat do mrazáku a později z nich uvařit zeleninový vývar. Stejně tak tomu je u odřezků masa.

Použijte mrazák

Koupili jste si květináč s bazalkou či pažitkou a už začíná vadnout? Není nic jednoduššího než lístky bazalky otrhat a usušit a pažitku nastříhat a zamrazit. To stejné můžete udělat s natěmi, které pěstujete na zahrádce či balkoně. Zamrazit se dají také některá hotová jídla, polévky, vejce, ovoce či knedlíky. Do mrazáku naopak nepatří čerstvá zelenina jako je rajče, okurek, paprika, brambory, cuketa a další vodnaté druhy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze