Webbův teleskop objevil malý asteroid mezi Marsem a Jupiterem

Webbův teleskop objevil malý asteroid mezi Marsem a Jupiterem
Fotografie: NASA/JPL
  • Webbův teleskop původně asteroid nehledal, tým kalibroval přístroj MIRI
  • Doposud nebylo možné pozorovat takto malé objekty na takovou vzdálenost

Mezinárodní tým evropských astronomů pomocí teleskopu Jamese Webba objevil asteroid o šířce mezi 100 až 200 metry. Přístroj Mid-IfraRed Instrument (MIRI) náhodně detekoval prolínající asteroid. Nalezený vesmírný kámen je tak malý, že je to nejspíše nejmenší objekt, jaký doposud Webbův teleskop pozoroval v hlavním pásu asteroidů, tedy mezi Marsem a Jupiterem.

Původně se o hledání asteroidu vůbec nejednalo, mělo jít o kalibrační snímky hlavního pásu asteroidů, který byl astronomy objeven v roce 1998. Pozorování mělo otestovat výkon filtrů přístroje MIRI. „Zcela nečekaně jsme ve veřejně dostupných kalibračních pozorováních MIRI detekovali malý asteroid. Jde o jedno z prvních měření MIRI zaměřené na rovinu ekliptiky a naše práce naznačuje, že tímto přístrojem bude detekováno mnoho nových objektů,“ řekl Thomas Müller, astronom z Institutu Maxe Plancka pro mimozemskou fyziku v Německu.

Nejmenší objekt nalezený tak daleko od Země

V průběhu analýzy dat MIRI tým našel v zorném poli „vetřelce“, jenž se ukázal jako malý asteroid. „Naše výsledky ukazují, že i „neúspěšná“ Webbova pozorování mohou být vědecky užitečná, pokud máte správné myšlení a trochu štěstí,“ uvedl Müller a dodal, že Webbův teleskop má takovou citlivost, že dokáže najít takto malý objekt na vzdálenost 100 milionů kilometrů. Doposud byly pozorovány asteroidy větších velikostí, astronomové tak nyní ví, že mohou do budoucna studovat tyto vesmírné kameny menší než 1 kilometr.


NASA uvedla, že aby mohlo být potvrzeno, že nově objevený objekt je opravdu asteroidem, bude potřeba ještě dalšího pozorování. Musí se například potvrdit jeho trajektorie dráhy. „Toto je fantastický výsledek, který zdůrazňuje schopnosti MIRI náhodně detekovat dříve nedetekovatelnou velikost asteroidu v hlavním pásu. Opakování těchto pozorování je v procesu plánování a plně očekáváme nové vetřelce asteroidů na těchto snímcích,“ uvedl Bryan Holler, vědecký pracovník Webbova teleskopu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze