Animáky nejen pro děti III.

To nejlepší z HBO Max
Animáky nejen pro děti III.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Od dnešního dne budeme vybírat to nejlepší z HBO Max
  • Dnes se naposledy podíváme na animované filmy

Naše putování s HBO bude pokračovat. Malá změna ale přeci jen nastala. Minulý týden totiž službu HBO GO nahradilo HBO Max. Od dnešního dne tak pro vás budeme vybírat to nejlepší z HBO Max. A dnes se naposledy podíváme na animované filmy.

Auta (Cars)

Animovaný film z produkce Walt Disney Pictures a Pixar natočil režisér John Lasseter. Na scénáři kromě něj pracovali Dan Fogelman, Joe Ranft, Phil Lorin a Jorgen Klubien. Snímek získal mnoho ocenění a vyhrál Zlatý glóbus za nejlepší animovaný film. Získal i kladné hodnocení od kritiků a diváků. Premiéra v Česku proběhla 13. července 2006. V roce 2011 mělo premiéru pokračování Auta 2, které se podle ohlasů moc nelíbilo. Tvůrci v roce 2017 vydali i třetí díl, ve kterém se polepšili, Auta 3 měla tu správnou atmosféru.

Namyšlený začínající závoďák Blesk McQueen všechno ví nejlíp a nepotřebuje od nikoho pomoct. Po cestě na závody o Zlatý Píst, kam chce Blesk přijet jako první, tahač Mack usne a omylem otevře přívěs. Spící Blesk vyjede ven. Když se vzbudí, zjistí, že se ztratil a v panice se dostane do městečka Kardanová Lhota u Silnice 66. Kvůli překročení povolené rychlosti musí před místní soud, kde ho odsoudí k veřejně prospěšným pracím. Musí opravit silnici. Postupně zjišťuje, že v životě jde o víc věcí než o vítězství. Najde si přátele i lásku a nakonec se dostane i na vytoužený závod.

Zajímavosti

  • Při navrhování aut do filmu animátoři vytvořili více než 43 tisíc skic.
  • Blesk McQueen jako jediný nemá konkrétní automobilovou předlohu.

Milovníci aut, závodů a rychlého řízení měli po vydání tohoto animáku konečně důvod jásat. Pro děti je tento film užitečným poučením do života a dospělí se baví od začátku až do konce. Navíc je děj nenucený a zábavný, film hezky ubíhá. A na to, že měl premiéru už před 16 lety, animace jsou velmi povedené.

Příšerky s. r. o. (Monsters, Inc.)

Animovaná komedie z produkce Pixaru, kterou režíroval Pete Docter. Scénář napsali Andrew Stanton, Bob Peterson a David Reynolds. Snímek získal Oscara za nejlepší původní píseň nazvanou If I Didn't Have You. Příšerky s. r. o. byly uvedeny do kin 2. listopadu 2001. V roce 2013 měl premiéru prequel s názvem Univerzita pro příšerky.

Ve městě Monstropolis bydlí jen příšerky. Zdejší továrna vyrábí elektrickou energii, která pramení z dětského křiku. Jedním ze zaměstnanců je James P. Sullivan a jeho nejlepší kamarád Mike Wazowski. Sulley je nejlepší ve strašení dětí. Jednoho večera ale zjistí, že dveře, kterými se příšerky dostávají do dětských pokojů a zase zpět do továrny, zůstaly otevřené a jedno dítě se dostalo do továrny. Byla to malá holčička Boo. Sulley a Mike ji najdou a snaží se udělat vše proto, aby ji dostali zpět do svého pokoje. Jednoduché to ale nebude.

Zajímavosti

  • Skutečné jméno malé holčičky je Mary, příšerky jí ale říkají Boo.
  • Boo má v pokoji několik hraček, které odkazují na jiné animované filmu od Pixaru.
  • Na začátku filmu potkají Mike a Sulley dinosaura, kterého známe z Toy Story: Příběh hraček.

Jeden z prvních animáků od Pixaru, kterému nejde nic vytknout. Příběh je velmi vtipný a nápaditý. Příšerky jsou děsivé, ale i roztomilé. Ty všímavější určitě pochopí mnoho odkazů na jiné animované filmy. A závěrečná scéna je přímo srdcervoucí.

Shrek

Animovaný film, který natočili režiséři Vicky Jenson a Andrew Adamson na motivy pohádkové knížky Shrek! od autora Williama Steiga. Kromě autora knihy se na scénáři podíleli Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman a Rodger S. H. Schulman. Snímek vznikl z produkce studia DreamWorks Animation. Je to první animovaný snímek, který dostal Oscara za nejlepší celovečerní film. Shrek měl premiéru 19. července 2001. Navazují na něj další filmy: Shrek 2, Shrek Třetí a Shrek: Zvonec a konec. Na HBO Max najdete jen první dva díly. V roce 2017 tvůrci oznámili natáčení pátého dílu. Ten by měl být premiéru na konci letošního roku.

Velký mrzutý zlobr Shrek si žil podle svého sám v bažině. Do té doby, dokud lord Farquaad nevykázal všechny pohádkové bytosti právě do jeho bažiny. Po tomto zjištění se vydá do jeho paláce společně s mluvícím Oslíkem, kterého potkal v lese. Shrek s Oslíkem přicházejí, když probíhá rytířský turnaj o to, kdo půjde vysvobodit princeznu Fionu a lordu Farquaadovi ji dovede. Shrek všechny rytíře zastraší a lord mu slíbí za vysvobození princezny bažinu bez pohádkových bytostí.

Shrek s Oslíkem se vydávají na cestu ke hradu, kde Fionu hlídá velký drak. Oslík zjistí, že drak je dračice, která se do něj zamilovala. Shrek mezitím zachrání princeznu z vysoké věže. Fiona není nadšená z toho, že je jejím zachráncem zlobr. Po cestě zpět do paláce Shrek a Fiona zjistí, že toho mají mnoho společného. Fiona má ale jedno tajemství. Je Shrekovi podobná více, než kdokoli tuší. Fiona se přizná Oslíkovi. Shrek jejich rozhovor slyšel, ale myslel si, že mluví o něm. Lord si odvede Fionu a mají se brzy vzít. Shrek se vrací do bažiny, ale Fiona mu velmi chybí. Nakonec se rozhodne svatbu překazit a říct Fioně, co cítí.

Zajímavosti

  • Vytvořit tento snímek trvalo více než čtyři a půl roku.
  • Když tvůrci dokončovali natáčení prvního dílu, zároveň již pracovali na druhém.
  • Eddie Murphy, který v originále daboval Oslíka, považuje filmy o Shrekovi za jedny ze svých nejlepších.

Shrek přišel do kin, když mi bylo osm let. Pamatuji si své nadšení z filmu jako dítě a bavím se u něj i teď jako dospělá. Baví mě v českém dabingu i v originále.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze