Astronomové zachytili černou díru, která zrovna vyvrhla výtrysk hmoty

Astronomové zachytili černou díru, která zrovna vyvrhla výtrysk hmoty
Fotografie: NASA
  • Messier 87 byla první černá díra, která byla zobrazena na snímku
  • Nyní se astronomům podařilo ji zachytit při výtrysku hmoty
  • Snímek pomůže objasnit, jak a proč k těmto procesům dochází

Supermasivní černá díra Messier 87 (M87) byla vůbec první černou dírou, kterou se podařilo zobrazit. A nyní má další prvenství – astronomům se podařilo na snímku zaznamenat M87, jak vyvrhuje silný výtrysk hmoty. Díky tomu budou moci nyní lépe zjistit, jak k těmto výtryskům dochází a proč. M87 se nachází 55 milionů světelných let daleko od Země a je 6,5miliardkrát větší než naše Slunce. „Víme, že výtrysky jsou vymrštěny z oblasti kolem černých děr, ale stále úplně nerozumíme tomu, jak se to ve skutečnosti děje. Abychom to mohli přímo studovat, musíme pozorovat původ výtrysku co nejblíže černé díry,“ řekl Ru-Sen Lu ze Shanghai Astronomical Observatory.

Dříve byli vědci schopni zobrazit zvlášť oblast blízko černé díry a výtrysku, ale úplně poprvé se podařilo tuto dvojici pozorovat společně. Snímek byl získán na základě pozorování z roku 2018, kdy se na černou díru zaměřilo několik observatoří po celém světě, které spolu vytváří jeden obrovský virtuální dalekohled. Díky tomu jsou pozorovatelné i velmi malé detaily.

Jak vidět neviditelné?

Hmota, která obíhá kolem černé díry, se zahřívá a vyzařuje světlo. Jak se černá díra ohýbá a zachycuje část tohoto světla, vytváří kolem sebe prstencovitý tvar, který je pozorovatelný ze Země. Tma uprostřed prstence je samotná černá díra, která byla poprvé zachycena v roce 2017 dalekohledem Event Horizon Telescope. Nový snímek je podle eso.org kombinací několika radioteleskopů rozmístěných po celém světě, který ukazuje, jak se výtrysk vynořuje z prstence kolem supermasivní černé díry.


Astronomové očekávají, že budoucí pozorování pomocí celé sítě dalekohledů po celé zeměkouli odhalí, jak mohou černé díry vypouštět tyto silné výtrysky hmoty. „Máme v plánu pozorovat oblast kolem černé díry ve středu M87 na různých rádiových vlnových délkách, abychom mohli dále studovat emisi výtrysku,“ řekl Eduardo Ros z Institutu Maxe Plancka pro radioastronomii. Další pozorování by tak mohlo odhalit, jaké složité procesy se okolo černé díry odehrávají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze