Blue Origin plánuje let do vesmíru s čistě ženskou posádkou

Blue Origin plánuje let do vesmíru s čistě ženskou posádkou
Fotografie: Blue Origin
  • Vesmírný let plánuje přítelkyně Jeffa Bezose Lauren Sanchez
  • Zbývajících pět žen zatím nebylo zveřejněno
  • Raketa New Shepard vynese posádku za Kármánovu hranici, kde začíná kosmický prostor

Přítelkyně zakladatele společnosti Blue Origin Jeffa Bezose Lauren Sanchez, plánuje v příštím roce let na okraj vesmíru s čistě ženskou posádkou. Do rakety se vejde celkem šest cestujících – kdo však bude zbývajících pět, to zatím nebylo zveřejněno. Podle space.com Sanchez uvedla, že se bude jednat o ženy, které mají vliv a dělají ve světě změny. Přítelkyně Jeffa Bezose s ním sdílí zájem o zkoumání vesmíru a sama vlastní pilotní licenci.

I když Sanchez nemá žádné zkušenosti jako astronautka, nebude to při letu s raketou New Shepard problém, jelikož slouží pro civilisty, kteří se chtějí podívat do vesmíru. Raketa vynese posádku za Kármánovu hranici (100 km nad povrchem Země). Pokud člověk tuto hranici přesáhne, je označován jako vesmírný turista. Tento vesmírný výlet trvá jen 11 minut a lidé během cesty zažijí několik minut beztíže a poté přistanou pomocí padáků.


New Shaperd je autonomní a opakovatelně použitelná raketa poháněná směsí kapalného vodíku a kyslíku. Je ekologičtější než klasické rakety poháněné raketovým palivem. Poslední let proběhl minulý rok v srpnu, jelikož o měsíc později byla zaznamenána anomálie na posilovači, která sepnula na kapsli únikový systém. Jednalo se však o druhou nosnou raketu, která nenesla lidskou posádku, ale náklad. I kdyby uvnitř kapsle seděla posádka, díky únikovému systému by se jí nic nestalo a pomocí padáků by přistála.

Blue Origin míří i na Měsíc

Jeff Bezos se chce podívat dále než jen na okraj vesmíru. Podle dailymail.co.uk chce již v příštím roce vypustit přistávací modul Blue Moon, který bude schopný dodat na měsíční povrch několik metrických tun užitečného zatížení, včetně lidí. Blue Origin uvádí, že se lander vyvíjí již několik let – na to, zda bude schopný už příští rok přistát na Měsíci, si budeme muset počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze