Bojíte se, že vás zasáhne blesk? Jak se zachovat při bouřce, když jste venku?

Bojíte se, že vás zasáhne blesk? Jak se zachovat při bouřce, když jste venku?
Fotografie: unsplash.com
  • Pokud máte možnost, nejlepší je schovat se do budovy, případně do auta
  • Na otevřeném prostranství se vyhněte vysokým stromům, elektrickému vedení i plotu
  • V případě zásahu bleskem okamžitě volejte záchrannou službu

Počasí je v těchto dnech nevyzpytatelné – tropické dny střídají bouřky a déšť. Může se tak stát, že během jednoho dne zažijete teploty nad 30 °C a následně se přižene bouřka s prudkým deštěm nebo kroupami. A pokud v tu chvíli budete hledat, kam se ukrýt, je dobré vědět, kterých míst se vyvarovat, abyste co nejvíce snížili možnost zásahu bleskem.

Nejlepší je schovat se dovnitř

V případě, že se nacházíte v místech, kde je možné utéci do budovy, udělejte tak co nejrychleji. Může jít o dům, chatu, ale i o auto, pokud má gumové pneumatiky. Pokud se zrovna nacházíte na nebo ve vodě, dostaňte se co nejrychleji z jejího dosahu – voda je výborným vodičem pro elektrický proud.

Je jasné, že pokud se nacházíte zrovna uprostřed lesa nebo na louce, není možné se jít schovat do budovy. Pokud se na takovém místě ocitnete, můžete i tak udělat opatření, která sníží možnost zásahu bleskem na minimum. Podle Lesní služby Ministerstva zemědělství USA je důležité držet se dál od předmětů, které vedou elektrický proud – nejčastěji tedy plot nebo elektrické vedení.

zásah blesku

Pokud máte na sobě nebo u sebe kovové předměty (deštník, kolo, přezka u pásku, kovové části v batohu či v peněžence), dejte je od sebe dál. Nestůjte ani pod vysokým stromem, blesk většinou udeří do nejvyšších objektů. A není dobré si ani lehat na zem – vaše tělo je vodivé a čím více plochy poskytnete, tím větší šance zásahu bleskem je. A jestliže je vás na jednom místě více, držte si od sebe rozestup, aby v případě zásahu bleskem nebyli zasaženi všichni.

Co dělat, pokud někoho blesk zasáhne?

Na člověka zasaženého bleskem, můžete bez obav sáhnout, elektrickou energii na vás nepřenese. Nejdůležitější je ihned zavolat záchrannou službu a setrvat do jejího přijetí. Podle Bezpečnosti práce nejčastěji u lidí po zásahu bleskem dochází k zástavě dechu a srdce. V tomto případě je potřeba zahájit resuscitaci. Pakliže byste si v danou chvíli neuměli poradit, nebojte se zeptat dispečera na lince záchranné služby, zůstane s vámi v kontaktu do příjezdu záchranky.

Jak poznat, že se blíží bouřka

Bouřka je doprovázena blesky a hřměním, které vám napoví, jak daleko od vás bouřka zrovna je. Jakmile zpozorujete blesk, začněte počítat. Každá vteřina mezi bleskem a zahřměním představuje přibližně 300metrovou vzdálenost. Pokud se tedy budete nacházet na otevřeném prostranství a napočítáte méně jak 30 vteřin, je nejvhodnější čas pro hledání úkrytu. Bouřka se pohybuje v okruhu 10 km a je tak velmi pravděpodobné, že se dostane až k vám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze