Frank Rubio překoná rekord v nejdelší misi amerického astronauta

Frank Rubio překoná rekord v nejdelší misi amerického astronauta
Fotografie: NASA
  • Ve vesmíru měl původně strávit půl roku
  • Kvůli poškození Sojuzu bude na ISS 371 dní
  • Světový rekord však nepřeková – ten drží ruský kosmonaut Valerij Poljakov

Frank Rubio byl vybrán do třídy astronautů NASA v roce 2017 a v září minulého roku podnikl svůj první let do vesmíru na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) společně s dvěma kosmonauty Roskosmosu. Tříčlenná posádka odstartovala v kosmické lodi Sojuz 21. září a měla na ISS strávit půl roku. Celý pobyt se však prodloužil kvůli poškození Sojuzu, který zasáhl mikrometeorit.

Doposud v rámci amerických astronautů držel rekord Mark Vande Hei, který strávil ve vesmíru 355 dní. Dlouho mu ale rekord nevydrží, jelikož ho již brzy překoná právě Frank Rubio, který stráví ve vesmíru nejspíše 371 dní. Tento počet se může lehce změnit, a to podle data odletu. Aktuálně Roskosmos plánuje vyslat kosmickou loď Sojuz s posádkou v září tohoto roku a Rubio s dvě kosmonauty by měl odletět 27. září.

Nový Sojuz byl v únoru vyslán na vesmírnou stanici a aktuálně je již připojen a čeká na posádku. Poškozený Sojuz byl odpojen a dostal se zpět na Zemi, kde bude podroben opravě. Posádka však zatím nemůže odletět – musí vyčkat na rotaci s dalšími astronauty a kosmonauty.


NASA a Roskosmos ve vesmíru drží spolupráci

Rubio získal své místo v Sojuzu díky dohodě mezi NASA a Roskomosem, kdy se organizace dohodly na výměně sedadel ve svých kosmických lodí, aby byla zajištěna vždy rotace posádky v obou agenturách. Rubio si tak prohodil místo s kosmonautkou Annou Kikinou, která odletěla v říjnu v rámci mise Crew Dragon a vrátila se 11. března. Ačkoliv na Zemi jsou vztahy s Ruskem a USA silně narušeny, ve vesmíru spolupráce pokračuje. Je to zejména proto, že vesmírná stanice je schopná fungovat pouze s oběma sektory.

I když Rubio překoná v rámci amerických astronautů rekord v pobytu ve vesmíru, nebude se jednat o nejdelší. Ten drží podle cnn.com ruský kosmonaut Valerij Poljakov, který mezi lety 1994 až 1995 strávil na oběžné dráze 437 dní v tehdejší první vesmírné stanici Mir.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze