Dnes odstartuje první 3D tištěná raketa Terran 1. Sledujte start živě

Dnes odstartuje první 3D tištěná raketa Terran 1. Sledujte start živě
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa je z 85 % vytvořena na 3D tiskárně – včetně motorů
  • Dnes v 19:00 SEČ začne živé vysílání startu
  • První let bude bez užitečného zatížení

Dnes v 19:00 SEČ je naplánován z vesmírné základny Cape Canaveral na Floridě start rakety, která byla jako první z 85 % vytvořena na 3D tiskárně. Raketa Terran 1 patří firmě Relativity Space, což je americká letecká výrobní společnost založená v roce 2015. Mise nesoucí název GLHF (Good Luck, Have Fun) při dnešním prvním startu neponese žádné užitečné zatížení, to společnost plánuje až při dalších startech.

Raketa měří na výšku 33,5 metrů a široká je přes dva metry. Je poháněná kapalným kyslíkem + zemním plynem a váží 9 280 kg. Terran 1 není znovupoužitelná, a tak pro každý let bude potřeba vyrobit novou. Společnost chce ještě navýšit možnost 3D tisku a v konečné fázi by měla být raketa tištěna z 95 %. Celkově má 10 motorů, 9 je na prvním stupni rakety. I motory byly vytištěny na 3D tiskárně.

Raketa bude schopná vynést na nízkou oběžnou dráhu užitečné zatížení o maximální váze 1 250 kg, případně 900 kg na vyšší sluneční synchronní dráhy. Společnost si od 3D tisku slibuje rakety, které budou mít méně spojených částí než ty klasické. To minimalizuje možnost potíží při letu a zároveň zjednoduší proces, a tím i dodací lhůty. Společnost uvedla, že pro tisk využívá speciální kovové slitiny, které jsou přímo určené na 3D tisk.


Relativity Space již také pracuje na raketě Terran R, která bude plně znovupoužitelná a opět vytvořená na 3D tiskárně. Odstartovat by měla poprvé příští rok z Cape Canaveral na Floridě. Podle earthsky.com bude mnohem větší, poskytovat jak vládní, tak komerční lety a bude schopná vynést užitečné zatížení až o váze 20 000 kg na oběžnou dráhu. Společnost se také zaměřuje na možnost vyslání nákladní lodi, která by byla schopná dovážet zásoby mezi Zemí a Měsícem, případně Marsem. Pokud se jí tento plán povede, bude schopná konkurovat SpaceX.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze