Mnichovská dohoda a úmrtí Jamese Deana

Stalo se
Mnichovská dohoda a úmrtí Jamese Deana
Fotografie: pixabay.com
  • Připomeneme si, co se stalo před začátkem druhé světové války
  • Představitelé Německa, Velké Británie, Francie a Itálie podepsali Mnichovskou dohodu, čímž si Německo přivlastnilo Sudety
  • A v tomto týdnu také zemřel při autonehodě herec James Dean

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes se zaměříme na Českou republiku, která přišla na základě Mnichovské dohody o Sudety a následně byla obsazena Němci celá na počátku druhé světové války. A připomeneme si i herce Jamse Deana, který zemřel v roce 1955 při autonehodě. Začneme ale tady – v Česku.

Vše se začalo formovat ve chvíli, kdy se v roce 1933 stal kancléřem Německa Adolf Hitler. Ten chtěl jediné – ovládnout Evropu a následně celý svět. V té době byl u nás prezidentem Tomáš Garrigue Masaryk, který se v první světové válce zasloužil o to, že Československo bylo přijato jako samostatná země. V roce 1935 však ale kvůli nemoci abdikoval a prezidentem byl zvolen Edvard Beneš.

Postupem času začalo být jasné, že Hitler chce získat celou Evropu. Ačkoliv Československo mělo podepsanou smlouvu o vzájemné pomoci se Sovětských svazem, byla tato smlouva prakticky k ničemu, jelikož SSSR si do podmínek uvedl, že se musí zapojit i Francie, která by na základě jiné smlouvy zasáhla jen v případě, že by souhlasilo mimo jiné i Německo. V Sudetech v té době žili miliony Němců a Hitler chtěl toto území připojit k Německu.

Československo s blížícím se problémem v roce 1938 zmobilizovalo armádu. Evropa se stále vyrovnávala s dopady první světové války, a tak prezidenti jiných zemí usilovali o mír a propagovali tak kompromis a dohodu. Jelikož se v té době chtěli vyhnout válce, které se nakonec stejně nevyhnuli, setkali se představitelé Německa, Velké Británie, Francie a Itálie, kteří podle britannica.com podepsali anexi Sudet. Neville Chamverlain, Édouard Daladier, Adolf Hitler a Benito Mussolini tak rozhodli bez představitelů Československa o tom, že území Sudet bude přiděleno Německu.

29. 9. 1938 byla podepsána Mnichovská dohoda, která byla následně zaslána prezidentu Benešovi. 30. září byla dohoda přijata a jen o den později začala německá armáda obsazovat pohraničí. Beneš následně abdikoval a novým prezidentem se stal Emil Hácha. Anexí Sudet ovšem okupace Německem neskončila. 16. března roku 1939 vznikl Protektorát Čechy a Morava. Název měl odrážet to, že nás Německo chrání, za ním se však skrývala okupace celého státu. A jak již dnes víme, Mnichovská dohoda nezabránila druhé světové válce. 1. září 1939 Německo napadlo Polsko a tím se odstartovala šest let trvající válka, která se rozšířila do celého světa.

válka

Přesuneme se nyní do Spojených států, kde se 8. února 1931 narodil James Byron Dean. V jeho pěti letech se přestěhoval s rodinou do Kalifornie, kde později vystudoval na University od California divadlo. Podle brittanica.com jeho herecká kariéra započala reklamou na nealkoholické nápoje, díky které získal roli Jana Křtitele v Hill Number One z roku 1951.

V roce 1952 začal hrát na Broadway. Nejdříve v See the Jaguar a později v The Immoralist, kde si jeho nadání všiml filmový režisér Elia Kazana a obsadil ho do hlavní role ve filmu East of Eden, za kterou byl nominován na Oscara. Hlavní roli si zahrál i ve filmu Rebel bez příčiny a Giant, kde hrál po boku Elizabeth Taylor.

Jeho rozjetou hereckou kariéru však ukončila předčasná smrt. 30. září 1955 v 17:45 James Dean zemřel, když ve svém Porsche narazil na křižovatce do sedanu Ford Tudor. Deanův spolujezdec – německý mechanik Porsche Rolf Wütherich – byl těžce zraněn, ale nehodu přežil. Podle history.com bylo jeho auto prokleté. Po nehodě byly některé díly nainstalovány do jiných aut, ale v těch se následně staly smrtelné nehody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze