ESA ocenila projekt vědeckého týmu Mendelovy univerzity a VUT

ESA ocenila projekt vědeckého týmu Mendelovy univerzity a VUT
Fotografie: NASA
  • Vědci chtějí vypustit na oběžnou dráhu CubeSat s vysušenými bakteriemi
  • Poté se je pokusí na dálku oživit pomocí rehydratace
  • Bakterie by mohly vytvářet kyslík, případně pomáhat s produkcí potravin na Měsíci či Marsu

Misi s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research) nyní plánuje vědecký tým Mendelovy univerzity společně se studentským týmem YSpace z VUT. Cílem bude vyslat první český studentský satelit na oběžnou dráhu Země, v němž se bude nacházet bio-kontejner obsahující vysušené bakterie. Ty poté zkusí vědci na dálku oživit takzvanou rehydratací. Pokud se podaří bakterie dostat zpět do aktivního stavu, mohly by ve vesmíru sloužit například k produkci kyslíku.

Misi ocenila Evropská vesmírná agentura (ESA) v rámci ESA Academy Concurrent Engineering workshop 2023, kde tým YSpace návrh prezentoval. „V současné chvíli je projekt ve fázi A/B vývoje, kdy pracujeme na předběžné definici požadavků a vyhodnocování proveditelnosti navrhované koncepce. Vypracovaný máme již plán projektu a jeho cílů včetně designu architektury celého systému. V dalších fázích vývoje bychom se rádi ucházeli o podporu ESA v projektu Fly Your Satellite,” řekl Adam Hláčik ze studentského spolku YSpace.

Projekt by našel využití na Měsíci i Marsu

CubeSat o velikosti 3U (10 × 10 × 34,5 cm) by měl být dle mendelu.cz dokončen v roce 2025. Konstrukci, návrh i technické provedení bude mít na starosti tým YSpace z VUT. Naopak vědci z Mendelovy univerzity budou mít za úkol vytvořit biologický experiment. Musejí tedy zkonstruovat nádobu pro dlouhodobé skladování vysušené biomasy a zároveň zajistit, aby bylo schopné organismy znovu přivézt k životu. Buňky by pak v budoucnu mohly hrát důležitou roli v osidlování Měsíce a Marsu, jelikož by mohly pomoci při produkci potravin, výrobě kyslíku i odstraňování nežádoucích látek.


Experiment bude také zahrnovat testování samotného bio-kontejneru s obslužnými systémy, které by později mohly být využity při budoucích misích. „V současné době probíhá hodnocení konkrétních organismů, které budou pro tento experiment vhodné. Po definované době, kterou tyto buněčné kultury stráví v CubeSatu na oběžné dráze Země, je chceme probudit aplikací živného roztoku a aktivací systémů pro podporu života, včetně regulace teploty a osvětlení. Výsledky tohoto procesu budou ověřeny měřením metabolických a životních procesů organismů, konkrétně produkce kyslíku a vizuálním sledováním,“ uvedl vedoucí biologického výzkumu Libor Lenža.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze