Pád letadla uruguayského ragbyového týmu v Andách

Stalo se
Pád letadla uruguayského ragbyového týmu v Andách
Fotografie: pixabay.com
  • 13. října narazilo letadlo se 45 lidmi na palubě do hory v Andách kvůli špatně určené poloze
  • Přeživší čekali na záchranu marně, jelikož po 11 dnech bylo pátrání ukončeno
  • Než bylo 16 lidí po 72 dnech zachráněno, kvůli hladu se uchýlili ke kanibalismu

Vítejte u dnešního dílu Stalo se. Dnes si připomene událost z roku 1972, kdy došlo k pádu letadla v Andách s ragbyovým týmem, který směřoval do Chile. Ačkoliv se jednalo bezesporu o katastrofu, při které přišlo několik desítek lidí o život, přesto se podařilo 16 lidem přežít v mrazivých teplotách po déle jak dva měsíce. A dnes si připomeneme, jak k nehodě došlo a díky čemu se podařilo lidem přežít.

12. října 1972 si ragbyový tým Old Christians Rugby Club společně se svými známými a rodinou, pronajal dvoumotorový turbovrtulový letoun Uruguayského letectva. Let byl naplánován z letiště v Montevideu do Santiaga v Chile. Podle britannica.com bylo na palubě 40 cestujících a 5 členů posádky. Kvůli špatnému počasí ale do cíle nedoletěli a letadlo přistálo na noc v Mendoze v Argentině.

Druhý den ve 14:18 místního času letadlo vzlétlo, a ačkoliv se nachází Santiago na západ od Mendozy, pilot se vydal směrem na jih do průsmyku Planchón, jelikož letadlo nebylo přizpůsobeno tomu, aby létalo ve vysokých výškách nad Andami. Asi hodinu po vzletu však došlo k osudové chybě, kdy pilot nesprávně určil polohu letadla a začal s ním klesat. Letadlo se však stále nacházelo v Andách, a i když se na poslední chvíli snažil pilot letoun zvednout, letadlo 15:30 narazilo do hory.

Hory

Při nárazu se letadlo rozlomilo na několik kusů a zastavilo se o ledovec. Při havárii zemřelo podle history.com 12 lidí, včetně pilota a několik hodin poté zemřelo dalších pět lidí, včetně kopilota. Zbývající přeživší čekali na záchranu v mrazivých teplotách uprostřed hor. Naděje na záchranu téměř vyhasla poté, co se jedenáctý den po ztroskotání dozvěděli přes rádio, že pátrání bylo odvoláno.

Zásoby jídla docházely velmi rychle, a tak přišlo pro přeživší to nejhorší rozhodnutí – aby nezemřeli hlady, rozhodli se jíst mrtvé. Pokud by se neuchýlili ke kanibalismu, je jisté, že by všichni zemřeli. 17. den po katastrofě přišla další rána, kdy trup letadla, kde se ukrývali přeživší před nevlídným počasím, zasypala lavina a dalších osm lidí zemřelo.

Tři přeživší se nakonec pokusili jít hledat pomoc pěšky. Po cestě však málem zahynuli, jelikož zjistili, že jsou od civilizace dále, než předpokládali. Podle simpleflying.com se vrátili ke ztroskotanému letadlu, vyrobili si spací pytel z leteckých součástek a 12. prosince se vydali hledat pomoc znovu. Jeden člen se nakonec vrátil zpět k místu havárie, jelikož se zjistilo, že pro tři není dostatek jídla. Dva zbývající členové šli celkem devět dní, než uviděli muže na koních, kteří představovali konečně záchranu.

22. prosince chilské letectvo zachránilo jednu polovinu přeživších a následující den zbývající. Přežilo celkem 16 lidí, kteří celých 72 dní bojovali o život. Celé této katastrofě se po záchraně začalo říkat Zázrak v Andách. Jejich příběh obletěl za pomoci médií celý svět a bylo napsáno několik knih. Ačkoliv někteří odsuzovali kanibalismus, právě tohle všechny zachránilo od smrti. Celý příběh byl také v roce 1993 zfilmován ve snímku Přežít (Alive).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze