Hezky Česky V.

To nejlepší z HBO GO
Hezky Česky V.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme na filmový žánr dramedy
  • Je to komediální drama, které kombinuje vážné a humorné situace

Dnes se podíváme na filmový žánr dramedy, který mají čeští tvůrci v oblibě. HBO GO nabízí mnoho dramedy filmů. Pojďte se podívat na náš výběr hořkosladkých snímků.

Občanský průkaz

Občanský průkaz natočil režisér Ondřej Trojan podle stejnojmenné knihy spisovatele Petra Šabacha. Scénář napsal Petr Jarchovský. V hlavních rolích můžeme vidět Aňu Geislerovou, Matouše Vrbu, Martina Myšičku, Marka Taclíka, Jiřího Macháčka a další. Občanský průkaz získal 11 nominací na Českého lva. Snímek měl premiéru 21. října 2010.

Děj se odehrává v Praze v roce 1974. Čtyři kamarádi (Petr, Popelka, Aleš a Míťa) mají 15 let a dostávají své občanské průkazy. Vidíme, jak kamarádi dospívají, prožívají první lásky a vychází se svými rodiči. Po třech letech dospívají a čeká je povinná služba v komunistické armádě. Tam ale ani jeden z nich nechce, a tak se snaží získat modrou knížku a službě se vyhnout.

Zajímavosti

  • Tvůrci si dali na filmu opravdu záležet. Jen příprava na natáčení trvala rok a půl. Natáčení pak zabralo rok.
  • Ve filmu si malou roli zahrál i sám režisér.
  • Ve snímku je i několik chyb. Jednou z nich je, že při záběru na panelový dům vidíme plastová okna. To v té době ještě nebylo možné.

Já tuto dobu nezažila, ale o to raději se dívám na takové filmy. Do dob mých prarodičů a rodičů se ráda podívám alespoň prostřednictvím filmů. Občanský průkaz má dobré herecké obsazení a příběh je také velmi povedený.

Pupendo

Český film režiséra Jana Hřebejka, který film natočil na motivy knih spisovatele Petra Šabacha. Režisér se zaměřil hlavně na knihu Opilé banány. Na natáčení se podílel i režisér Ondřej Trojan. V hlavních rolích se představili Boleslav Polívka, Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Vilma Cibulková, Pavel Liška a další. Snímek získal dva České lvy za nejlepší vedlejší ženský herecký výkon a za divácky nejúspěšnější český film. Snímek měl premiéru 27. března 2003.

Příběh nás vrátí do Československa do 80. let 20. století. Akademický sochař Bedřich Mára žije spokojený život se svojí ženou a dvěma syny. Z politických důvodů musel opustit místo vedoucího ateliéru na pražské Akademii. Není ani veden v oficiálním Svazu výtvarných umělců. Úplným opakem je rodina Míly Bečky, který dělá ředitele základní školy.

Zajímavosti

  • V roce 2003 se Pupendo stalo nejúspěšnějším filmem roku. Snímek v kinech vidělo 988 351 diváků.
  • Záplavy v Praze v roce 2003 přerušily natáčení. Většina scén se měla natáčet v zatopených oblastech.

Další snímek, který nás zavede do ne tak vzdálené minulosti. Režisér dokázal skloubit humor s vážností situace. Dokonale zobrazuje vážnost doby. O hereckém obsazení snad ani nemusím mluvit. Sice jsou pro mě Pelíšky stále číslo jedna, Pupendo je však hned za nimi.

Divoké včely

Český film, který napsal a zrežíroval Bohdan Sláma. Natáčel se v Albrechticích u Rýmařova, Ondrášově a Jiříkově. V hlavních rolích hrají Zdeněk Raušer, Tatiana Dyková, Pavel Liška a Vanda Hybnerová. Snímek získal Českého lva, konkrétně Zuzana Kronerová za vedlejší ženský herecký výkon. Premiéra proběhla 8. listopadu 2001.

Film je o 18letém Kájovi, který je hodný a nesmělý. Bydlí na vesnici, kde pracuje jako dělník. Žije se svým otcem a babičkou. Je zamilovaný do prodavačky Božky, který ale partnera má. Do vesnice přijede z Prahy Kájův starší bratr. Po jeho příjezdu se začínají vztahy mezi postavami měnit. Kája nakonec rodnou vesnici opustí a odjede do města se svým bratrem.

Zajímavosti

  • Film byl oblíbený na festivalech v cizině.
  • V roce 2002 byly Divoké včely vybrány jako zástupce českého filmu, který se ucházel o Oscara.

Ti, kteří vyrůstali na vesnici nebo tam alespoň z části trávili dětství, najdou v tomto snímku něco známého. Možná vás příběh nezaujme na první pohled, ale dejte mu ještě šanci. U filmu se hodně pobavíte. U vesnických snímků se stává, že si tvůrci dělají legraci z takového způsobu života. V tomto případě tomu tak ale není.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze