Měsíční prach by mohl zmírnit globální oteplování

Měsíční prach by mohl zmírnit globální oteplování
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci pomocí simulací zjišťovali, jak by prach mohl zastínit sluneční záření
  • Nejlepší místo je podle studie Lagrangeův bod 1, který je mezi Sluncem a Zemí
  • Měsíční prach by se na místo dostal snadněji než ze Země a účinně by blokoval sluneční světlo

Skleníkové plyny mají za následek více zachytávání sluneční energie v zemské atmosféře, a tím i zvyšování teploty Země. Již nějakou dobu vědci přemýšlejí nad tím, jak by mohli oteplování Země zvrátit ještě před tím, než sluneční světlo doputuje k naší planetě. Dříve se přemýšlelo o zrcadlech, prachových částicích nebo jiných materiálech, které by světlu zabránily proniknout, nebo by jej odrazily alespoň o 1 až 2 %. Nová studie provedená na University of Utah zkoumala potenciál využití prachu k ochraně slunečního záření a došla k závěru, že měsíční prach by mohl část slunečního záření blokovat.

 

Vědci analyzovali různé vlastnosti prachových částic, množství prachu a oběžné dráhy, aby zjistili, která varianta je nejvhodnější pro zastínění Země. Jako nejlepší volba se ukázalo vypuštění prachu na Lagrangeův bod, který se nachází mezi Sluncem a Zemí. To by ale ze Země představovalo obrovské náklady i úsilí. Jako alternativu tak vědci zvolili měsíční prach. Podle phys.org vědci uvedli, že vypuštění lunárního prachu z Měsíce by mohlo být levnější, přesto účinnou variantou, jak zastínit Zemi.

Nejlepší umístění? Lagrangeův bod

 

Účinnost štítu by závisela na jeho schopnosti udržet svoji oběžnou dráhu tak, aby vrhala stín na Zemi. Při provedených simulacích se jako nejslibnější místo ukázal podle journals.plos.org Lagrangeův bod 1 (L1), kde jsou gravitační síly vyrovnány. Například vesmírný teleskop Jamese Webba je umístěn v Lagrangeově bodě 2 (L2), aby držel svoji polohu.


Vědci v počítačových simulacích vystřelili částice ze Země na oběžnou dráhu L1 a sledovali, kde se rozptylovaly. Tímto testem zjistili, že pokud by byl prach vypuštěn s naprostou přesností, vytvářel by na chvíli stín. Prach by se však po několika dnech musel obnovovat – to by znamenalo potřebu nekonečného zdroje prachu.

V druhé simulaci byly vystřeleny prachové částice z Měsíce směrem ke Slunci a bylo zjištěno, že vlastnosti měsíčního prachu jsou vhodné pro použití jako slunečního štítu. Navíc vypuštění z Měsíce by vyžadovalo mnohem méně energie. „Nejsme odborníci na změnu klimatu ani na raketovou vědu potřebnou k přesunu hmoty z jednoho místa na druhé. Jen zkoumáme různé druhy prachu na různých oběžných drahách, abychom zjistili, jak účinný by tento přístup mohl být,“ uvedl Ben Bromley, hlavní autor studie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze