Vědci uvedli, že tento rok bude patřit mezi deset nejteplejších v historii

3
Vědci uvedli, že tento rok bude patřit mezi deset nejteplejších v historii
Fotografie: unsplash.com
  • Společnost NOAA uvedla, že únor byl sedmým nejteplejším měsícem v historii
  • V únoru byla také nejmenší rozloha antarktického mořského ledu
  • Kvůli nadprůměrnému teplu v zimních měsících a nedostatku sněhu vznikají v létě častěji požáry

Americká federální agentura National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) uvedla, že letošní první dva měsíce (+ prosinec minulého roku) byly šestou nejteplejší meteorologickou zimou v historii. Vědci jsou si téměř jisti (na 99 %), že tento rok bude patřit mezi 10 nejteplejších let v historii.

Data ukazují, že je 28,6% šance, že letošní rok bude mezi pěti nejteplejšími, avšak je pouze 2,8 % šance, že rok 2022 bude nejteplejším zaznamenaným rokem. Únor byl sedmým nejteplejším únorem za 143 let, tedy od doby, kdy NOAA začala vést záznamy. Tyto teplé zimy však způsobují na Zemi další klimatické dopady.


V Kalifornii teplé zimy způsobily menší množství sněhu, a tím i méně vody na jaře. To má za následky sucho v létě, a tím i více lesních požárů. Sníh byl naopak v Evropě a Asii nadprůměrný. Rozloha mořského ledu na Antarktidě byla letos v únoru nejmenší v historii – 1 335 756 kilometrů čtverečních, což znamená 29,6 % pod průměrem, uvedl independent.co.uk.

Minulý měsíc byla také nadprůměrná cyklonová aktivita po celém světě. Bylo pojmenováno celkem 8 bouří, přičemž čtyři z nich se přeměnily na hurikány. Nejaktivnější byl jižní Indický oceán s pěti pojmenovanými bouřemi.

Diskuze ke článku
michal hošek
michal hošek
Na to přišly jak.Z křišťálové koule?
Milan Ptáček
Milan Ptáček
Tak jestli bude zase tak teplý jako minulý, tak aby zajel ještě pro fůru uhlí.
Acurry33
Acurry33
😂 to jsou zase témata 🤦🏻‍♂️ +/- hadra

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze