Nahlédněte do jiného světa

To nejlepší z Disney+
Nahlédněte do jiného světa
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme pro vás vybrali nejlepší komedie
  • Dnes se podíváme na sci-fi filmy
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Jeden z nejoblíbenějších filmových žánrů je sci-fi. Diváky baví nahlédnout do jiných světů a na okamžik si představit, jak by mohl vypadat i ten náš. A nejen ten, podíváme se také do vesmíru.

Avatar

Snímek Avatar natočil a napsal režisér James Cameron. Avatar je nejúspěšnější filmem všech dob. V hlavních rolích se představili Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore. Získal velkou řadu ocenění, včetně tří Oscarů za nejlepší kameru, výpravu a vizuální efekty. Jedná se o první snímek uvedený v kinech ve 3D. Také získal velice pozitivní hodnocení od kritiků a diváků. Premiéra proběhla 17. prosince 2009. O 13 let později se film dočkal pokračování, které zatím není dostupné na žádné streamovací platformě. Aktuálně se natáčí třetí a čtvrtý díl.

Příběh se odehrává ve vzdálené budoucnosti, kdy lidé na Zemi vyčerpali všechny obnovitelné zdroje a rozhodli se je začít hledat na jiných planetách. Agentura pro rozvoj zdrojů objevila planetu Pandora, kde začala těžit vzácný supravodivý minerál unobtanium. Pandora je zalesněná planeta, na které žije kmen Na'vi. Lidé zde ale žít nemohou, protože má nedýchatelnou atmosféru. Na'vi jsou inteligentní bytosti, o hodně vyšší než lidé a mají modrou kůži. Žijí ale ve velice úzkém vztahu s přírodou. Uctívají ji jako svoji bohyni Eywu. Aby se lidé mohli v této přírodě pohybovat, musí mít buď dýchací masky, nebo se propojí s avatary, kteří jsou dálkově řízeni geneticky shodnými lidmi pomocí umělého neurologického propojení. Poté vypadají stejně jako Na'vi.

Na začátku snímku se seznámíme s Jakem Sullym, který býval mariňákem. Ochrnul ale na spodní část těla. Jeho bratr měl být jedním ze členů posádky na Pandoru a ovládat tam svého avatara. Jenže před odletem byl zavražděn a Jake se stal náhradníkem. Někteří ho nepřivítali s úplně otevřenou náručí, naopak jiní si z něj chtějí udělat tajného informátora. Při jeho první výpravě do divočiny v podobě avatara neuposlechne příkazy Dr. Grace Augustinové a ztratí se v džungli, kde ho před smrtí zachrání Neytiri, jedna z Na'vi. Ta ho zavede do svého klanu a její matka Mo'at, která je duchovní vůdkyní, nařídí své dceři naučit Jakea jejich způsobům. Jake si tento styl života zamiluje. Aby také ne, když díky svému avatarovi může opět chodit. Učí se splynout s přírodou a vše, co Na'vi umí. Stále více si uvědomuje, že už nechce být člověkem. Navíc chová city k Naytiri. Když se Agentura v čele s plukovníkem Milesem Quaritchem vydá na bitvu do divočiny, aby získala největší naleziště unobtania, Jake se snaží Na'vi varovat. Je ale příliš pozdě. Kmen utrpí velké ztráty. Když už to vypadá, že všichni zahynou, přidá se do boje divoká zvěř, díky které se jim podaří lidi porazit a zahnat. Jake a pár dalších mohou na Pandoře zůstat. Zbytek lidí musí odletět zpět na Zem. Díky Stromu duší si pak trvale přesune své vědomí do těla avatara.

Zajímavosti

  • Ve vzduchu na Pandoře je vysoké množství oxidu uhličitého a sulfanu. Proto tam nelze dýchat vzduch.
  • James Cameron vybíral ze tří herců na roli Jakea. Mohl ji získal také Channing Tatum nebo Chris Evans. Sam Worthington si ale nejlépe poradil se scénářem.
  • Zvuky zvířat na Pandoře jsou převzaty z filmu Jurský park.

Avatar. Snímek, který zná celý svět. Tomuto filmu není co vytknout. Možná tak mohu říct, že se mi dějově více líbilo pokračování. Ale příběh druhého dílu by bez prvního nemohl vzniknout.

Free Guy

Americkou sci-fi komedii natočil režisér Shawn Levy. Na scénáři pracovali Matt Lieberman a Zak Penn. V hlavních rolích se představil Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery a Taika Waititi. Snímek byl nominován na několik cen, žádnou ale nevyhrál. Získal však pozitivní reakce od kritiků i diváků. Scénárista Matt Lieberman začal pracovat na scénáři už v roce 2016. Snímek měl být uveden v kinech už 3. července 2020, ale kvůli pandemii koronaviru byla premiéra několikrát přesunuta. Free Guy byl nakonec uveden v kinech 12. srpna 2021. Aktuálně se pracuje na natáčení druhého dílu.

Děj nás zavede do počítačové hry, do Free City, kde Chlápek pracuje jako bankovní úředník. Je velice hodný a na všechny moc milý. Ve skutečnosti je ale on jen vedlejší postavou ve videohře pro miliony hráčů. Jiní hráči každý den v rámci svých misí banku, ve které Chlápek pracuje, vykradou. Další postavou je Millie, kterou hraje živá postava. Když Chlápek poprvé potká Millie, hned se do ní zamiluje. Distributor hry se navíc rozhodl ji ukončit. To Chlápek neví, ale postupem času zjistí, že je ve skutečnosti nehratelnou postavou ve videohře. A protože je ve hře vše dovoleno, rozhodne se změnit svůj život, stát se hrdinou a zachránit svůj svět před ukončením.

Zajímavosti

  • Ve snímku je mnoho odkazů na skutečné počítačové hry, ale také na několik snímků.
  • V bance na razítku Chlápka je místo data jen napsáno Dnes. To značí, že průběh hry neustále opakuje.
  • Ve filmu si krátkou roli zahrála i manželka Ryana Reynoldse) Blake Lively.

Free Guy je velice povedená a vtipná komedie, která vás hned vtáhne. Nejenže se u ní velice dobře pobavíte, ale donutí vás zamyslet se nad tím, jaké by to bylo žít v počítačové hře.

Marťan (The Martian)

Americký sci-fi snímek, který natočil režisér Ridley Scott. Scénář napsal Drew Goddard na motivy románu Marťan od autora Adyho Weira, který vyšel v roce 2011. V hlavních rolích se představil Matt Damon. Dále ve filmu hrají Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara a další. Film získal velice kladné hodnocení od diváků i kritiků. Byl také nominován na mnoho cen. Získal dva Zlaté glóby za Nejlepší film a Nejlepšího herce. Premiéra proběhla 1. října 2015.

Astronaut NASA Mark Watney se vydal společně s dalšími astronauty na misi Ares, ve které mají doletět na Mars. To se jim podaří, ale při vstupu do volného vesmíru je zasáhne prašná bouře, při které málem zahyne. Ostatní členové si myslí, že je mrtvý a planetu neprodleně opustí. Mark ale žije, je pouze v bezvědomí. Když se vzbudí, je už na planetě sám. K dispozici má jen velmi málo zásob, které mu pomohou přežít sotva měsíc, navíc nikdo na Zemi netuší, že je na živu. Musí využít všechny svoje znalosti, aby našel způsob, jak získat pitnou vodu, jídlo a spojení s okolním světem, aby přežil a zavolal si pomoc. Když se NASA dozví, co se stalo, začne okamžitě plánovat jeho záchranu.

Zajímavosti

  • Tvůrci filmu spolupracovali s NASA, aby byl snímek fakticky co nejpřesnější.
  • Prašná bouře se nenatáčela pomocí počítačových efektů, ale prostřednictvím obřích ventilátorů, které rozvířily ve vzduchu skutečný písek a prach.
  • Původně se měl v hlavní roli představit Chris Pratt.

Snímek Marťan je fascinující a dechberoucí. Zároveň se u něj ale i skvěle pobavíte. Pokud jste ho ještě neviděli, čekají vás dvě hodiny napětí, dramatu, ale také smíchu a radosti. Tomuto snímku nemám vůbec, co vytknout. Když jsem ho viděla poprvé, sledovala jsem ho se zatajeným dechem od začátku až do konce.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze