Jaké terénní vozidlo na Měsíci si NASA představuje?

Jaké terénní vozidlo na Měsíci si NASA představuje?
Fotografie: NASA
  • Společnosti mohou své návrhy agentuře zaslat do 10. července
  • Lunární vozidlo by mělo být připraveno na použití pro misi Artemis V v roce 2029
  • Musí se do něj vejít dva astronauti i vědecké vybavení

NASA si v rámci misí Artemis nedělá malé nároky. Kromě postavení ne jedné, ale hned několika měsíčních základen a stanice Gateway chce na Měsíc dopravit novou generaci lunárních terénních vozidel LTV (Lunar Terrain Vehicle). NASA uvedla, že návrhy bude od společností přijímat do 10. července a kdo nakonec LTV dodá, chce oznámit ještě letos v listopadu.

Astronauti NASA by měli na měsíčním povrchu přistát v rámci mise Artemis III, která je aktuálně naplánována na rok 2023. Toto datum je však velmi optimistické, jelikož i první mise byla několikrát odložena a druhá je aktuálně ve fázi plánování a stavění rakety i kosmické lodi. Při této misi se však neplánuje dlouhodobý pobyt na jeho povrchu, ale s vozidlem bude potřeba počítat na další mise, kdy již astronauti budou prozkoumávat oblast měsíčního pólu, kam přistanou. To by mělo nastat v roce 2029 s misí Artemis V.

Terénní vozidlo musí splňovat přísná kritéria

NASA vydala jasné požadavky, které musí LTV splňovat. „Chceme využít průmyslové znalosti a inovace v kombinaci s historií úspěšně provozovaných roverů NASA, abychom vytvořili nejlepší možný povrchový rover pro naše astronautské posádky a vědecké výzkumníky,“ uvedla manažerka NASA pro výstupy do vesmíru Lara Kearney. LTV musí být možné ovládat na dálku. Bude tedy něco mezi lunárním vozítkem v rámci misí Apollo a mezi roverem na Marsu, který se ovládá ze Země.


Agentura plánuje, že vozidlo bude ovládáno pozemním týmem ve chvíli, kdy bude potřeba přepravit jakýkoliv náklad, případně prozkoumat jako první budoucí místa pro objevování. LTV bude potřeba navrhnout tak, aby bylo schopné jezdit v trvale zastíněných oblastech Měsíce. Počítá se tedy s nemodernějším komunikačním i navigačním systémem. Důležité také je, aby bylo možné najednou převážet dva astronauty, aby se do něj vešlo robotické rameno nebo jiné vědecké zařízení pro průzkum a aby nemělo problém s extrémními teplotami na odvrácené straně Měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze