Víme, kdy NASA oznámí astronauty pro misi Artemis II

Víme, kdy NASA oznámí astronauty pro misi Artemis II
Fotografie: NASA
  • 3. dubna budou uvedeni tři astronauti NASA a jeden CSA
  • Odletět k Měsíci by měli na konci příštího roku

Mise Artemis II je naplánována na konec příštího roku, ale stále se neví, kdo se po více jak 50 letech dostane k povrchu Měsíce. I když na něm nikdo nepřistane, jedná se o důležitý krok, po kterém bude přistání na naší přirozené družici následovat. “Třetího dubna oznámíme posádku pro první misi zpět na Měsíc za více než půl století. Čtyři astronauti, tři z Ameriky a jeden z Kanady, obletí Měsíc,” řekl podle space.com administrátor NASA Bill Nelson během svého každoročního projevu.

Podle dřívějších odhadů je největším favoritem astronaut NASA Red Wiseman. Ten byl vybrán agenturou již v roce 2009 a nedávno odešel z pozice šéfa astronautů nejspíše proto, aby mohl být pro misi vybrán. Při výkonu pozice to totiž nebylo možné. NASA také původně měla pro tyto mise speciální tým Artemis, kde bylo vybráno 18 astronautů. Wiseman před opuštěním pozice tento tým zrušil, a tím tak dal příležitost všem aktivním astronautům NASA. Jisté také je, že jeden člen bude z CSA (Kanadská vesmírná agentura) a vzhledem k tomu, že se zvýšil počet astronautek, je pravděpodobné, že bude vybrána i první žena, která se k Měsíci vydá.

Artemis II je teprve začátek

NASA před časem zveřejnila informace o první misi Artemis, která letěla bez posádky. Nosná raketa Space Launch System (SLS) i kosmická loď Orion předčila očekávání a agentura uvedla, že je vše na druhou misi připraveno. Orion se již nyní bude dokončovat a následně testovat. Druhá mise by měla trvat přibližně 10 dní, během nichž astronauti obletí Měsíc a poté se vrátí zpět.


Jakmile proběhne mise Artemis II, může se přistoupit ke třetí, kdy již astronauti přistanou na Měsíci. Společnost Axiom Space již příští týden zveřejní prototyp skafandru, v němž budou astronauti po jeho povrchu chodit. To bude ovšem teprve začátek jeho osidlování. Plánem je vystavit na Měsíci trvale obyvatelnou základnu, což bude trvat několik desítek let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze