Podle Muska by druhý testovací let Starship mohl proběhnout 17. listopadu

Podle Muska by druhý testovací let Starship mohl proběhnout 17. listopadu
Fotografie: SpaceX
  • Raketa je připravena na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase
  • Aby mohla vzlétnout, musí SpaceX vyčkat na konečné povolení ke startu
  • Zkušební let je naplánován na hodinu a třicet minut

Elon Musk sice od posledního nepodařeného testovacího letu Starship už několikrát uvedl, že další let bude již brzy, ale nyní to vypadá, že pokud Federální úřad pro letectví (FAA) povolí další let, SpaceX je připraven okamžitě reagovat. Raketa Starship složená z nosné rakety Super Heavy a horního stupně Starship, je připravena v kosmodromu Starbase na start. Již dříve proběhly testovací zážehy motorů i takzvaná zkouška mokrých šatů, kdy se do rakety natankovalo palivo a proběhl odpočet do startu.

SpaceX již na svých webových stránkách zařadil start Starship do plánovaných letů s poznámkou, že pokud regulační orgány udělí konečné schválení, druhá letová zkouška bude zahájena 17. listopadu. Přesný čas uveden nebyl, pouze informace, že společnost začne vysílat živě 30 minut před startem.

Let je naplánován na hodinu a třicet minut, přičemž necelé tři minuty po startu by se měla odpojit nosná raketa Super Heavy a na oběžnou dráhu bude pokračovat Starship, která později dopadne do Tichého oceánu. Předchozí pokus byl přerušen těsně před čtvrtou minutou po startu, jelikož Super Heavy ztrácel výkon kvůli výpadku motorů. Raketa má celkem 33 motorů Raptor – při letové zkoušce 20. dubna ale postupně vypadlo 5 motorů a raketa přestala držet směr a nedošlo ani k oddělení stupňů. Kvůli bezpečnosti byl celý prototyp zničen.


Po zničení rakety začala nehodu vyšetřovat FAA a kromě toho i úřad US Fish and Wildfire, který přezkoumává dopady na životní prostředí. SpaceX od té doby na raketě učinil několik úprav, aby k sebedestrukci už nemuselo dojít. Pokud by se nyní situace opakovala, Starship bude schopna zažehnout motory dříve, než dojde k odpojení, a tím by tak let mohla dokončit i v případě, že by motory na nosné raketě nefungovaly všechny.

Viceprezident SpaceX již dříve prohlásil, že raketa je připravena vzlétnout, ale neustále vše zdržují předpisy a povolení, což může vést k tomu, že nakonec na Měsíci dříve přistane Čína než USA. Než bude totiž moci Starship vzlétnout s lidmi, bude zapotřebí provést ještě několik letových testů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze