Starship podle Muska vzlétne za 6 až 8 týdnů

Starship podle Muska vzlétne za 6 až 8 týdnů
Fotografie: SpaceX
  • Toto časové rozmezí uvedl na Twiteru u dotazu, kdy raketa znovu vzlétne
  • Nový prototyp rakety však ještě ani není na odpalovací rampě, SpaceX zatím přesunul pouze horní stupeň
  • Je také poškozena odpalovací rampa, která bude nahrazena ocelovou deskou chlazenou vodou

Nejsilnější raketa, která kdy vzlétl, Starship, složená z nosné rakety Super Heavy a druhého stupně Starship, by podle Elona Muska mohla znovu vzlétnout za 6 až 8 týdnů. Tuto informaci uvedl na Twiteru jako odpověď na dotaz, kdy Starship znovu vzlétne. Zda se tak opravdu stane však zatím není vůbec jasné, jelikož před samotným letem je potřeba provést nejrůznější testy motorů, ty ale zatím nezačaly. 18. května pouze SpaceX informoval, že se na odpalovací rampu přesouvá prototyp Starship 25.

Kompletně sestavená raketa má za sebou zatím pouze jeden let a ten navíc netrval ani čtyři minuty. Raketa sice ukázkově vzlétla, ale s postupnými výpadky motorů si už následně nedokázala poradit. Po vypnutí pěti motorů se začala přetáčet, a tak nedošlo ani k oddělení prvního stupně a pokusu dostat druhý stupeň na oběžnou dráhu. Raketa byla zničena jen pár vteřin před čtvrtou minutou autodestrukcí. Federální úřad pro letectví (FAA) vzápětí pozastavil SpaceX povolení na start další rakety Starship, dokud nedojde k prošetření. Kdy tedy bude povolení opět uděleno, není jasné.

Podle space.com také došlo k poškození rampy kvůli zážehu motorů. Obrovská síla pod rampou vytvořila kráter a kusy betonu odlétly do okolí. SpaceX tak testuje ocelovou desku, která by byla při startu chlazená vodou, aby už nemohlo dojít k poškození betonové rampy. Další odklad startu by mohla způsobit také žaloba, kterou podaly ekologické skupiny na FAA s tím, že udělila licenci na start Starship a přitom nezohlednila veškeré ekologické škody.


Elon Musk již stejnou časovou osu uvedl na konci dubna, jen několik dní po zkušebním startu a dnes je již jasné, že raketa ani není připravena na odpalovací rampě. Kdy tedy skutečně dojde k dalšímu testu, to může ještě ovlivnit mnoho faktorů. I z toho důvodu se NASA oprávněně obává, že Starship nebude na konci roku 2025 připravena odletět s astronauty na Měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze