Raketa Starship dokončila poslední zkoušku před letovým testem

Raketa Starship dokončila poslední zkoušku před letovým testem
Fotografie: unsplash.com
  • SpaceX provedl takzvanou zkoušku mokrých šatů na nosné raketě Super Heavy i na druhém stupni Starship
  • Podle společnosti je raketa připravena ke startu, ale stále nemá povolení
  • Čekání na povolení od úřadů může odložit i mise Artemis

Nejnovější prototyp rakety Starship – nejsilnější rakety, která dokáže vzlétnout – je připraven na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase a na začátku tohoto týdne byla provedena takzvaná zkouška mokrých šatů. Ta spočívá v natankování rakety kryogenním palivem, aby se zkontrolovaly veškeré případné úniky paliva či potenciální problémy, které by mohly před startem nastat.

Starship a Super Heavy byly dnes naloženy více než 10 miliony liber pohonné hmoty v letové zkoušce před startem,“ uvedl SpaceX na sociální síti X společně s videem z testu a později byl přidán další příspěvek s informací, že je raketa plně připravena k testovacímu letu a čeká na chválení regulačními orgány. Na schválení od Federálního úřadu pro letectví (FAA) už čeká několik týdnů. Teprve před šesti týdny podle space.com FAA uzavřel vyšetřování z prvního testovacího letu, který dopadl zničením rakety, ale další povolení k letu zatím neudělil.

Při uzavření vyšetřování FAA nařídil SpaceX desítky opatření, která musí být splněna před povolením k letu. Elon Musk již však před nějakou dobou zveřejnil, že potřebné úpravy byly provedeny, ale povolení stále nebylo uděleno. Ohledně zdržování dalšího testovacího letu se nedávno vyjádřil i viceprezident SpaceX, který řekl, že kvůli potřebným licencím a přezkumu se může stát, že ztratí náskok nad ostatními státy, což by mohlo znamenat, že Čína přistane na Měsíci dříve než USA.


SpaceX má v kosmodromu několik prototypů jak nosné rakety Super Heavy, tak horního stupně Starship, aby letové testy mohly být prováděny co nejdříve po sobě a nedocházelo tak ke zdržování. Zatím jsou ale důvody zdržování na straně úřadů. To ovšem může nakonec vést i k posunutí mise Artemis III, která by měla po více jak 50 letech přistát s lidmi na Měsíci. Pokud ale nebude mít raketa dostatek testovacích letů, aby bylo zaručeno bezpečí astronautů, nemůže misi zahájit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze