Podle vědců se rotace vnitřního jádra Země zastavila

Podle vědců se rotace vnitřního jádra Země zastavila
Fotografie: unsplash.com
  • Rychlost rotace vědci zjišťují pomocí seismických vln, které prochází přes jádro Země
  • Podle propočtů se rotace vnitřního jádra zastavila v roce 2009
  • Seismologové předpokládají, že se tak nestalo poprvé a vše je jen součástí asi 70letého cyklu

Seismologové z Pekingské univerzity Yi Yang a Xiaodong Song uvedli v nature.com, že vnitřní jádro, které rotovalo rychleji než zbytek planety, se v roce 2009 zcela zastavilo. K tomuto výsledku došli na základě studování zemětřesení po celém světě – nejčastěji mezi lety 1991 až 2021. Výsledná data dokonce naznačují, že by se jádro mohlo začít otáčet obráceně. To by znamenalo, že se něco děje s magnetickými a gravitačními silami, které rotaci uvnitř jádra řídí.

Zemské jádro se dělí na vnější, které je polotekuté, a vnitřní, jež je pevné. Značnou část jádra tvoří železo a nikl. Vnější jádro – kromě toho, že způsobuje magnetické pole Země, také umožňuje to, že se vnitřní může točit nezávisle na celé planetě. I když není možné přímo pozorovat jádro planety, vědci to dělají pomocí seismických vln, které jsou způsobovány zemětřesením. Vnitřní jádro bylo objeveno v roce 1936 právě při studování toho, jak seismické vlny prochází planetou. Změny v rychlosti pak upřesnily, že jádro planety, které je široké asi 7 000 km, se skládá z vnější a vnitřní části.


V roce 1996 Song s dalším výzkumníkem oznámili, že zemětřesení, která probíhala během tří desetiletí ve stejné oblasti, změnila dobu cestování seismických vln. To vedlo k přesvědčení, že vnitřní jádro rotuje rychleji než plášť planety. Jiní vědci však uvažují o tom, že se rotace časem mění. Vědci Vidale a Wei Wang pomocí seismických vln vyvolaných při jaderných testech v USA mezi lety 1969 až 1971 zjistili, že v tuto dobu jádro rotovalo pomaleji než plášť a teprve v roce 1971 se jádro začalo točit rychleji.

Nejspíše se to nestalo poprvé

Ačkoliv se může zdát zastavení vnitřního jádra Země jako z katastrofického filmu, není se čeho obávat. Vědci Yang a Song uvedli, že se tak nestalo nejspíše poprvé a že je změna spojena se střídáním asi 70letého cyklu. „Dlouhá historie nepřetržitého zaznamenávání seismických dat je rozhodující pro sledování pohybu srdce planety“, říkají Yang a Song.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze