Speciální díl – připomeňte si život královny Alžběty II. seriálem Koruna

To nejlepší z Netflixu
Speciální díl – připomeňte si život královny Alžběty II. seriálem Koruna
Fotografie: unsplash.com
  • Dnes si připomeneme život královny Alžběty II. prostřednictvím seriálu Koruna
  • Díky tvůrci Peteru Morganovi máme možnost detailně nahlédnout do života královské rodiny
  • Pojďme se podívat, co se odehrávalo v jednotlivých řadách seriálu a kdy se můžeme těšit na premiéru 5. série

Jak všichni jistě víte, seriál To nejlepší z Netflixu již před nějakou dobou skončil. Dnes se k němu na malou chvíli vrátíme. A nebude to jen tak obyčejný díl, jedná se o speciální epizodu, ve které si připomeneme život Jejího Veličenstva, královny Alžběty II. Podíváme se na její život, tak jak ho zpracoval a popsal tvůrce seriálu Peter Morgan.

Koruna

Koruna (The Crown)

Koruna je životopisný seriál o vládě královny Alžběty II. Jak už bylo řečeno, autorem je Peter Morgan, který se k vytvoření nechal inspirovat svým filmem Královna a divadelní hrou The Audience. Na produkci se podílely společnosti Left Bank Pictures a Sony Pictures Television. Když vznikala první série, jednalo se o nejdražší seriál, který Netflix financoval. V současné době si na Netflixu můžete pustit čtyři série. Pátá řada by měla mít premiéru již v listopadu letošního roku. Natáčení šesté řady je z úcty ke královně Alžbětě II. pozastaveno.

Tvůrci po každých dvou natočených řadách kompletně vyměnili obsazení hlavních postav. Udělali to z důvodu časového posunu v seriálu a bylo by náročné upravovat vizáž herců. Královnu Alžbětu II. v první a druhé sérii hrála herečka Claire Foy. Ve třetí a čtvrté řadě pak Olivia Colmanová. Obě herečky za svůj výkon získaly Zlatý glóbus. V páté a šesté řadě je vystřídá Imelda Staunton. Královninu sestru Margaret v prvních dvou sériích hrála Vanessa Kirby, poté Helena Bonham Carterová a v následujících řadách si Margaret zahraje Lesley Manville. Královnina manžela Philipa nejdříve hrál Matt Smith, poté Tobias Menzies a nyní si prince Philipa zahraje Jonathan Pryce.


Seriál začíná sňatkem budoucí královny Alžběty II. s princem Phillipem, vévodou z Edinburghu. Sledujeme její vládu a rodinu. Problémy její sestry, jak stárnou její děti i několik premiérů, kteří se za její vlády vystřídali. V poslední dosud vydané sérii se seznamujeme s premiérkou Margaret Thatcherovou a princeznou Dianou. Pátá a šestá série by se měla zaměřit na královskou rodinu na konci 90. let a v 21. století. Pojďme se ale na jednotlivé řady podívat více do detailu.

1. řada (10 dílů)

První série měla na Netflixu premiéru 4. listopadu 2016. V hlavních rolích hrají Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, John Lithgow, Alex Jennings a Lia Williams. První série se odehrává mezi lety 1947 až 1956 s několika prostřihy z roku 1936, kdy abdikoval král Eduard VIII.

Koruna

Na začátku první řady se vracíme do roku 1947, kdy Anglii vládne Alžbětin otec Jiří VI. Princezna Alžběta si bere za muže Philipa Mountbattena, vévodu z Edinburghu. Během několika příštích let král Jiří VI. onemocněl rakovinou plic a princezna Alžběta mu čím dál více pomáhala s královskými povinnostmi. V roce 1952 král umírá a na jeho místo nastupuje Alžběta. S novou Alžbětinou funkcí se ale nemůže ztotožnit její manžel Philip. Chtěl by mít také nějaké pravomoci.

Sestra královny Alžběty II., princezna Margaret, byla slavná svými románky a výstřednějším životním stylem. Královně Alžbětě začala dělat starosti, když jí oznámila, že si chce vzít kapitána Petera Townsenda. Alžběta II. ale sňatek nedovolí a nakonec ke svatbě nedojde.

2. řada (10 dílů)

Druhá série byla na Netflixu uvedena 8. prosince 2017. Ve druhé sérii zůstali ve svých rolích stejní herci. Mezi hlavní představitele se přidal Matthew Goode. Druhá řada se odehrává mezi lety 1956 a 1964.

Koruna

Alžběta II. a Philip mají problémy v manželství. Nechtějí je ale řešit rozvodem a snaží se si k sobě zase najít cestu. Philip na několik měsíců odcestuje a zastupuje královnu na důležitých událostech po světě. V Anglii začíná nová éra. Ze Suezské krize v roce 1956 se stal ozbrojený konflikt Egypta a aliancí Velké Británie proti Francii a Izraele. To vše přináší královně starosti a snaží se udržet chod země. Navíc ale musí zůstat klidná, protože je těhotná. V roce 1960 se jí narodí princ Andrew a v roce 1964 princ Edward.

Princ Philip trvá na tom, aby jejich nejstarší syn Charles chodil na školu Gordonstoun v severovýchodním Skotsku, kam chodil i on sám. Charles se ale na této škole velmi trápí. Spolužáci ho šikanují. Tato škola rozhodně není procházka růžovou zahradou, ale to Philip moc dobře ví, protože i on si na škole hodně vytrpěl. A právě proto chce, aby Charles na tuto školu chodil. Chce, aby z něj vychovala nebojácného muže. Po zrušeném zasnoubení princezny Margaret v první řadě se v této sérii seznámí s fotografem Antonym Armstrong-Jonesem, známým také jako lord Snowdon, kterého si nakonec vezme.

3. řada (10 dílů)

Třetí série byla na Netflixu uvedena 17. listopadu 2019. V této řadě byly hlavní postavy nově obsazeny. V hlavních rolích se představili Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Ben Daniels, Jason Watkins, Marion Bailey, Erin Doherty, Charles Dance, a Josh O'Connor. Třetí řada se odehrává mezi lety 1964 a 1977.

Koruna

Na začátku série se seznamujeme s novým premiérem Haroldem Wilsonem, o kterém kolují zvěsti, že je špeh KGB. Na konci třetí řady, kdy se psal rok 1976, premiér ze své funkce odstoupil. Princezna Margaret na tom není psychicky úplně dobře. Její manžel Antony Armstrong-Jones k ní nebyl úplně vřelý. Jejich manželství nakonec nevydrží.

Kromě těchto událostí musí královna řešit tragédii, ke které došlo v roce 1966 v hornické vesnici Aberfan ve Walesu. Královna ani premiér nevědí, jak na nehodu reagovat. Královská rodina není mezi obyvateli Anglie moc oblíbená, a tak se rozhodne natočit dokument, aby byla svým poddaným blíž. Charles získává svůj titul prince z Walesu. Seznámí se s Camillou Shand a začne se s ní scházet. To se ale královské rodině nelíbí. Po těžké nemoci vévoda z Windsoru umírá. Jeho smrt velmi zasáhne prince Charlese. Charles je povolán do Karibiku, aby se od Camilly vzdálil.

4. řada (10 dílů)

Čtvrtá série byla na Netflixu uvedena 15. listopadu 2020. Herci v hlavních rolích zůstávají stejní. K obsazení se přidává Gillian Anderson, Emma Corrin a Stephen Boxer. Čtvrtá řada se odehrává od roku 1979 do roku 1990.

Koruna

Během celé této série je premiérkou Anglie Margaret Thatcherová. Královna má s premiérkou jisté spory, ale i tak se snaží najít společnou řeč, aby mohly spolupracovat. Princ Charles se seznámí s Dianou Spencer. Zažijí spolu několik krásných okamžiků a Charles se nakonec rozhodne Dianu požádat o roku. Diana se odstěhuje do Buckinghamského paláce a připravuje se na novou životní roli – roli princezny. Netušila ale, že to bude tak těžké. Je velmi sama, musí se naučit mnoho nových věcí a navíc se dozvídá o Camille, která je s Charlesem stále v kontaktu.

Jejich vztah se po svatbě zhorší. I když se několikrát pokusí o záchranu manželství a přivedou na svět dva syny, Charles stále touží být s Camillou. Královna Alžběta II. mezitím přemýšlí, jaký vztah má se svými dětmi a se všemi se sejde, aby to zjistila. Královna měla také nečekanou návštěvu přímo ve své ložnici. Neznámý muž se dostal přes stráž až ke královně. Muž jménem Michael Fagan si přišel s královnou promluvit o situaci v zemi.

Koruna je mimořádný seriál, který si získal diváky napříč generacemi. Ať už se jako student zaměříte na důležité historické události Anglie, nebo si část událostí pamatujete z vlastního života a chcete si je jen znovu připomenout, je to to pravé ořechové. Mladší generace je bezesporu nejzvědavější na poslední vydanou sérii a příběh princezny Diany, ti starší určitě ocení začátek vlády královny Alžběty II. a svatbu s princem Philipem. Jak by také ne, když se i královna nechala slyšet, že první sérii sledovala s velikou oblibou.

Připomenout si královnin dlouhý život můžete i dalšími filmy nebo seriály, ale žádný z nich vás nenechá nahlédnout do jejího života tak dopodrobna jako právě tento. A pokud ho znáte a už se nemůžete dočkat nové série, která by měla vyjít za dva měsíce, je ideální čas si ty nejdůležitější momenty právě teď připomenout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze