První fotografie Marsu a smrt Gianniho Versaceho

Stalo se
První fotografie Marsu a smrt Gianniho Versaceho
Fotografie: unsplash.com
  • V tomto týdnu vědci poprvé uviděli povrch Marsu
  • Veškeré teorie o životě na této planetě se tak rozplynuly
  • A připomeneme si i zastřelení jednoho z nejznámějších módních návrhářů

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme den, kdy sonda Mariner 4 pořídila první fotografii jiné planety – Marsu. A v tomto týdnu byl také zavražděn módní návrhář Gianni Versace. Začneme rokem 1964, kdy byla vypuštěna kosmická loď Mariner 4, která směřovala na Mars za jediným cílem – zjistit, zda je na této planetě život.

Kosmická loď odstartovala 28. listopadu 1964 z Cape Canaveral na Floridě. V této době kosmické lety byly teprve v počátcích a jednalo se teprve o druhý pokus prolétnout kolem Marsu a objevit, co planeta skrývá. Let probíhal bez potíží a sonda se k planetě nejblíže přiblížila 15. července 1965, kdy jako první pořídila snímek jiné planety.

Kosmická loď obsahovala celkem 7 přístrojů, mezi než patřil magnetometr, detektor toku částic, nebo televizní zobrazovací systém. Byla také schopna vyrábět 310 wattů pomocí čtyř solárních panelů. Pořízené snímky změnily kompletní pohled na Mars a vyvrátily předchozí spekulace o životě na něm. Během nejbližšího průletu, který byl ve vzdálenosti necelých 10 km od povrchu Marsu, pořídila sonda dle popisu mise celkem 21 fotografií, což odpovídalo asi 1 % povrchu planety.

První snímek Marsu ze sondy Mariner 4

Podle NASA se každý snímek na Zemi přenášel 10 hodin, a i tak se v tu dobu jednalo o nejmodernější zobrazovací systém. Na snímcích byly jasně zřetelné krátery, což ukončilo veškerá doufání o tom, že na Marsu je podobný život jako tady na Zemi. Kromě fotografií přístroje zjistily, že je na planetě nízký atmosférický tlak (což pomohlo následně roverům pro přistání), což jen podpořilo myšlenku, že se zde život nacházet nebude. A sonda také naměřila teplotu ve dne, která se pohybovala okolo -100 stupňů Celsia.

NASA udržovala pravidelný kontakt s kosmickou lodí do 1. října 1965, kdy byla od Země vzdálena 309 milionů kilometrů a následně pak byla reaktivována pro kontrolu testů řízení polohy o dva roky později, kdy NASA vypustila sondu Mariner 5, která směřovala k Venuši. Poslední kontakt s Mariner 4 byl 21. prosince 1967, kdy již sonda nebyla schopna natáčet svá solární pole ke Slunci.

Ačkoliv tento průlet byl pro vědce vlastně zklamáním, protože očekávali, že uvidí alespoň vodu a stromy, znamenal pro ně nový začátek bádání, proč je Mars nyní tak nehostinnou planetou, když se před miliardami let podobala Zemi. Sonda Mariner 4 tak odstartovala novou éru zkoumání po minulém životě na Marsu.

A z vesmíru nyní přeskočíme na Zemi a vrátíme se do 2. prosince 1946. V tento den se v Itálii narodil módní návrhář Gianni Versace. K módě měl od mládí blízko, jelikož jeho matka podle britannica.com pracovala jako švadlena a navrhovala si vlastní oblečení pro svůj butik. Tam také po střední škole pracoval a později se přestěhoval do Milána. Zde založil v roce 1978 svoji značku Gianni Versace SpA a ještě tentýž rok uspořádal první přehlídku. K ruce mu byl jeho bratr Santo, který byl ve firmě jako generální ředitel a sestra Donatella pracovala jako designérka a viceprezidentka.

Jeho návrhy byly v 80. a 90. letech minulého století považovány za odvážné až vulgární. Versaceho ale kritika nezajímala a pokračoval ve svých módních přehlídkách, kdy mu jeho návrhy po molech představovaly modelky jako jsou Cindy Crawford, Linda Evandelista, nebo Naomi Campbell. Jak úspěch společnosti rostl, začal zakládat butiky po celých Spojených státech. V roce 1993 byla Versacemu diagnostikována rakovina vnitřního ucha a ačkoliv se úspěšně léčil, přenášel své pracovní povinnosti postupně na rodinu.

15. července 1997, když se vracel do svého domu po ranní procházce, byl zastřelen před svým domem. Sériový vrah Andrew Cunanan ho podle cbsnews.com střelil dvakrát do zadní části hlavy. V té době byl již podezřelý z dalších 4 vražd a byl na federálním seznamu deseti nejhledanějších osob. O necelá dva týdny později se Cunanan zabil ještě předtím, než jej našla policie. Dodnes se tak neví, proč Versaceho zabil. Po jeho smrti převzala funkci hlavní návrhářky jeho sestra Donatella, která je dodnes součástí módního průmyslu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze