Úmrtí Václava Havla a objevení Nového Zélandu

Stalo se
Úmrtí Václava Havla a objevení Nového Zélandu
Fotografie: unsplash.com
  • 18. prosince to bude 11 let od úmrtí Václava Havla
  • Stal se Československým prezidentem a prvním prezidentem České republiky
  • V roce 1642 Abel Tasman objevil Nový Zéland
  • A v tomto týdnu se také odvysílal první díl Simpsonových

Vítejte u dalšího dílu Stalo se – dnes si připomeneme úmrtí Václava Havla, Abela Tasmana, který objevil Nový Zéland, a také se poprvé v USA odvysílal díl Simpsonových. Začneme ale u nás – v České republice. 5. října 1936 se v Praze narodil Václav Havel. Během války pobývala jeho rodina v Havlově a po osvobození začal chodit do školy v Poděbradech. Kvůli komunistickému režimu měl potíže dostat se na střední školu, nastoupil tak do učebního oboru jako chemický laborant. Střední všeobecně vzdělávací školu studoval večerně a odmaturoval v roce 1954.

Kvůli komunistickému režimu nebyl přijat na žádnou vysokou školu s humanitárním zaměřením, proto studoval na ekonomické fakultě Českého vysokého učení technického. Po dvou letech si zažádal o přestup na Akademii múzických umění – na školu však nebyl přijat a zpět na České učení technické ho také nevzali.

Pražský hrad

Od roku 1955 začal psát do časopisu Květen, a to až do roku 1969, kdy mu bylo v Československu zakázáno publikovat vlastní tvorbu. Po základní vojenské službě pracoval jako jevištní technik a později napsal svou první divadelní hru Rodinný večer. V 60. letech pracoval jako asistent režie a dálkově studoval dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie Múzických umění. V té době se však akademické tituly neudělovaly a titul MgA. byl Havlovi přiznán až v roce 1990.

Česká vlajka

V roce 1964 se podle hrad.cz oženil s Olgou Šplíchalovou a jejich manželství zůstalo bezdětné. Olga Havlová zemřela po vážné nemoci 27. ledna 1996 a téměř po roce se Havel oženil znovu s Dagmar Veškrnovou, která s ním byla až do jeho smrti. Václav Havel zemřel 18. prosince 2011 v dopoledních hodinách po dlouhodobých zdravotních problémech. Zemřel ve spánku. Rakev s ostatky byla vystavena 19. a 20. prosince v kostele sv. Anny. Poté byla rakev převezena do Vladislavského sálu na Pražském hradě. Byl pochován se svojí první ženou Olgou v rodinné hrobce na Vinohradském hřbitově.

Václava Havla si nejspíše většina z nás spojí s Chartou 77, pražským jarem či sametovou revolucí. Všichni si však po vyslovení jeho jména vybavíme prezidenta Československa, který nepodporoval komunistickou stranu a prvního prezidenta České republiky.

Nový Zéland

A přesuneme se do roku 1642, kdy byl objeven Nový Zéland. Abel Janszoo Tasman byl dle britannica.com nizozemský mořeplavec, který po devítidenní plavbě doplul k okraji Jižního ostrova, kde posádka zakotvila. Nesetkali se však s vřelým přivítáním, jelikož místní obyvatelé – Maoři – přepadli a zabili čtyři námořníky na člunu a poté je snědli. Místo, které nazval Moordenaarsbaai (záliv vrahů), tedy celá posádka opustila. Při odplouvání si všiml dlouhé a rozsáhlé pevniny – získal však dojem, že se jedná o část Jižní Ameriky, která byla objevena v roce 1615. Zmapování Nového Zélandu a objevení průlivu mezi Jižním a Severním ostrovem (Cookův průliv) provedl až mořeplavec James Cook o více jak 100 let později.

Dům Simpsonových

A v tomto týdnu se také poprvé odvysílal úplně první díl Simpsonových. Seriál o délce 20 až 22 minut, jehož tvůrcem je Matt Groening, se v televizi Fox objevil podle britannica.com 17. prosince 1989. V Česku se začali Simpsonovi vysílat 8. ledna 1993 na ČT1, která jej vysílala po dobu 17 let. Na konci roku 2009 však zakoupila práva pro vysílání FTV Prima a od 1. ledna 2010 začala seriál vysílat od první řady na Prima Cool. Prima seriál také dabuje, Česko se tak řadí mezi první země, kde jsou nové díly Simpsonových vysílány s dabingem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze