Raketa Starship chce testovací let provést už příští týden

Raketa Starship chce testovací let provést už příští týden
Fotografie: unsplash.com
  • SpaceX stále čeká na schválení ke startu od FAA
  • Pokud raketa vzlétne, stane se nejsilnější na světě
  • Na Super Heavy bylo otestováno 31 z celkových 33 motorů

Už nějakou dobu Elon Musk na Twitteru naznačuje, že by se obří prototyp rakety Starship mohl zvednout ze země a provést testovací let v tomto měsíci. Aktuálně je start podle spaceflightnow.com naplánován již na pondělí 17. dubna. Datum však zatím nemusí být konečné, vše bude záležet na několika faktorech – počasí, závěrečných kontrolách a udělení licence ke startu od Federálního úřadu pro letectví (FAA).

Raketa Starship, která je složena z nosné rakety Super Heavy a horní části Starship, má na výšku 120 metrů a jakmile se jí podaří vzlétnout, stane se nejsilnější raketou, která kdy létala a překoná raketu Space Launch System (SLS) od NASA, která minulý rok v listopadu zahájila misi Artemis I. Nosná raketa má celkem 33 motorů Raptor, ty při plném výkonu dokáží vyvinout tah více jak 7,5 milionů kg.

První let nemusí dopadnout dle očekávání

Testovací let je naplánován tak, že po startu Starship obletí zeměkouli a poté dopadne do Tichého oceánu u Havaje. První let však představuje vždy riziko. Není žádnou výjimkou, že první lety dopadají neúspěchem. Je však důležité je podnikat pro zjištění, jak přesně systémy uvnitř fungují, zda fungují motory a co je potřeba vylepšit. Raketa bude totiž jednou létat s lidmi na Měsíc a později i na Mars.


Druhý stupeň rakety Starship má za sebou pět testovacích letů, které proběhly v letech 2020 a 2021. Při posledním pokusu se prototyp dostal do výšky 10 km a později úspěšně přistál pomocí motorů. Nosná raketa Super Heavy má však svůj první let stále před sebou. Aktuálně je na odpalovací rampě nachystán prototyp nosné rakety Booster 7 a Starship 24. Doposud se podařilo zažehnout 31 z celkových 33 motorů. Zda to bude dostačující pro udělení povolení ke startu, to se nejspíše již brzy dozvíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze