Sledujte dnes živě čtvrtý letový test rakety Starship

Sledujte dnes živě čtvrtý letový test rakety Starship
Fotografie: SpaceX
  • Raketa prošla veškerými předletovými testy
  • Start je naplánován na 14:00 SELČ a živé vysílání na sociální síti X začne o půl hodiny dříve
  • Test bude zakončen dopadem Starshipu do Indického oceánu hodinu a pět minut po vzletu

SpaceX dnes odpoledne zahájí čtvrtý testovací let obří rakety Starship, která je již připravena na kosmodromu Starbase v Texasu. Poslední týdny byly prováděny postupně veškeré testy, které potvrdily, že je raketa připravena letět a nyní povolily let i úřady. Prototyp byl vylepšen dle předchozích zkušeností a dá se tak předpokládat, že raketa dnes svůj let dokončí.

SpaceX v tiskové zprávě uvedl, že start je naplánován na 14:00 středoevropského času a živé vysílání začne 30 minut před startem na profilu SpaceX na sociální síti X. Celý let je naplánován na hodinu a pět minut, kdy horní stupeň Starship dopadne do Indického oceánu. „Primárními cíli bude provedení přistávacího spálení a měkkého dopadu v Mexickém zálivu s posilovačem Super Heavy a dosažení kontrolovaného vstupu Starship,“ uvedl SpaceX.

Raketa Starship měří dohromady 121 metrů, přičemž nosná raketa Super Heavy měří 71 metrů a Starship 50 metrů. Při startu se zažehne 33 motorů Raptor poháněných kapalným metanem a kyslíkem a přibližně po třech minutách se zapálí šest motorů na horním stupni a Super Heavy se tak oddělí a pokusí dopadnout do oceánu. Starship bude pokračovat na transatmosférickou dráhu. Ta je o něco níže, než je oběžná dráha Země a byla vybrána záměrně. Než raketa dokončí jeden oběh kolem Země, opět vstoupí do atmosféry a měla by přistát do Indického oceánu.


Od tohoto letu jsou již velká očekávání, vzhledem k pokrokům oproti předchozím letům. Třetí let, jenž proběhl letos v březnu, již téměř test dokončil. Problém nastal v případě obou části raket u přistání. Super Heavy nedokázal zpomalit na požadovanou rychlost, aby mohl bezpečně dopadnout do oceánu a Starhip při průletu atmosférou ztratila směr a nedokázala odolat vysokým teplotám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze