Třetí letový test Starship je naplánován už na zítra

Třetí letový test Starship je naplánován už na zítra
Fotografie: unsplash.com
  • Obě části rakety jsou na sobě naskládané, ale SpaceX stále nemá povolení od FAA
  • Tento let se bude od předchozích mírně lišit
  • SpaceX udělal na raketě několik vylepšení, aby se neopakoval předchozí neúspěch

Starship je připravena na kosmodromu v Novém Mexiku ke svému dalšímu testovacímu letu. SpaceX už dříve na svých stránkách uvedl, že let je naplánován na 14. března. Raketa má za sebou zkušební natankování a odpočet ke startu a obě části rakety jsou již naloženy na sobě. Nosná raketa Super Heavy měří 71 metrů a horní stupeň Starship pak 50 metrů. Tato celkově 121 metrů měřící obří raketa je aktuálně tou nejsilnější, která byla vyrobena. Až budou veškeré testy dokončeny, bude schopna vynést astronauty na Měsíc i Mars.

Ačkoliv SpaceX plánuje start již na zítřejší den, doposud nemá povolení k letu od Federálního úřadu pro letectví (FAA). Po předchozím neúspěšném letu bylo již vyšetřování ukončeno a SpaceX opět raketu upravil tak, aby odpovídala vydaným doporučením, ale bez povolení nemůže vzlétnout. Proto je pravděpodobné, že se datum o několik dní posune. Tento letový test se bude ale lišit od těch předchozích, jelikož SpaceX mírně upravilo dráhu letu a raketa by měla přistát do moře po hodině od startu.

Jaké byly předchozí lety?

První letový test proběhl 20. dubna minulého roku. Raketa sice dokázala opustit odpalovací rampu, ale po necelých 4 minutách vybuchla. Zničení celé rakety bylo cílené, jelikož už při startu nebyly zažehnuty všechny motory a během letu vypadávaly další. Raketa tak začala ztrácet rychlost i směr a odpojení nosné rakety by bylo nebezpečné. Proto došlo k sebedestrukci a kusy rakety dopadly do oceánu.


Druhý let proběhl o poznání lépe. Po několika vylepšení raketa znovu vzlétla 18. listopadu. Tentokrát motory fungovaly bez potíží a došlo i k oddělení nosné rakety. Ta ale místo opětovného přistání vybuchla a stejný osud potkal o několik minut později i horní stupeň Starship. Oproti prvnímu letu ale už nedošlo k poškození odpalovací rampy, která byla při prvním startu prakticky zničena zážeh motorů způsobil v okolí několik menších požárů. Pokud se další testovací let podaří, mohla by se kadence letů zvýšit a tím se i přiblížit první let s posádkou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze