Tříčlenná posádka Shenzhou 17 odletěla k čínské vesmírné stanici

Tříčlenná posádka Shenzhou 17 odletěla k čínské vesmírné stanici
Fotografie: CMSE
  • Raketa Dlouhý pochod 2F odstartovala 5:14 středoevropského času z pouště Gobi
  • Tři astronauti míří na čínskou vesmírnou stanici
  • Po dobu půl roku budou provádět vědecké experimenty a provedou i výstup do vesmíru

Dnes v ranních hodinách odstartovala z kosmodromu Jiuquan v poušti Gobi raketa Dlouhý pochod 2F a do vesmíru vynesla tříčlennou posádku mise Shenzhou 17. Astronauti směřují na čínskou vesmírnou stanici Tchien–kung, kde vystřídají posádku Shenzhou 16. Ti na oběžné dráze pracují už půl roku. Start proběhl v 5:14 středoevropského času a ještě dnes by měla posádka zakotvit na stanici.

Velitelem mise je Tang Hongbo, který navštíví čínskou stanici již podruhé. Poprvé ji ale navštívil ještě v době, kdy nebyla dostavěna. Dalším členem posádky je Tang Shengjie a Jiang Xilin. Společně toto trio podle space.com tvoří nejmladší posádku, která Tchien–kung navštíví. Posádku Shenzhou 16 tvoří Jing Haipeng, Zhu Yangzhu a Gui Haichao a ti by se měli zpět na Zemi vrátit 31. října.

Jakmile trojice dorazí na vesmírnou stanici a převezme velení, má naplánované vědecké experimenty, testy i údržbu stanice. Posádka by také během půlročního pobytu měla provést první výstup do vesmíru za účelem údržby stanice. Ta se začala stavět v roce 2021 kdy byl na oběžnou dráhu vypuštěn první modul a poslední byl připojen na konci minulého roku. Na oběžné dráze jsou ale miliony úlomků z raket a satelitů, a ty mohou při zásahu stanici poškodit.


Shenzhou 17 je již šestou misí s posádkou, která se na čínskou vesmírnou stanici podívá. Celkově ji již navštívilo 12 astronautů. Než byla ale stanice dokončena, výměna velení byla prováděna na Zemi, jelikož by stanice nebyla schopna pojmout šest členů posádky. Vesmírná stanice podle reuters.com obíhá nad Zemí ve výšce až 450 km a fungovat by měla alespoň 15 let. Do budoucna Čína plánuje další rozšíření, aby mohla stanici nabídnout i dalším státům pro dlouhodobý pobyt.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze