Virgin Galactic by měl na konci května vzlétnout se čtyřmi cestujícími

Virgin Galactic by měl na konci května vzlétnout se čtyřmi cestujícími
Fotografie: Virgin Galactic
  • Naposledy proběhl let v červenci 2021, poté byla letadla uzemněna kvůli modernizaci
  • Bude se jednat o poslední zkušební let
  • Čtyřčlennou posádku budou tvořit zaměstnanci společnosti

Společnost Virgin Galactic založená miliardářem Richardem Bransonem se téměř po dvou letech chystá na další let do vesmíru. Naposledy proběhl zkušební let 11. července 2021 se samotným zakladatelem a třemi dalšími členy posádky. I tento let bude zkušební a mohl by být zahájen už koncem tohoto měsíce. Celkově půjde o 25. let, z toho o pátý do vesmíru.

Návrat do vesmíru je to, na čem jsme všichni pracovali. Naši specialisté na mise byli vybráni pro svou rozmanitou odbornost a nemohli být vhodnější pro ověření programu výcviku astronautů a celkových zkušeností. Po tomto letu začneme létat s našimi zákazníky do vesmíru,“ uvedl prezident vesmírných misí a bezpečnosti Mike Moses v tiskové zprávě. Čtyřčlennou posádku mise Unity 25 budou tvořit specialisté mise Jamila Gilbert a Christopher Huie, dále pak instruktor astronautů Luke Mays a hlavní instruktorka astronautů Beth Mosesová. Ta poletí do vesmíru s Virgin Galactic již potřetí a zároveň byla první ženou, která letěla do vesmíru v rámci komerčního vesmírného vozidla.

Posádka je tvořena ze zaměstnanců Virgin Galactic a bude se jednat o poslední testovací let před zahájením létání s platícími zákazníky. Do vesmíru se posádka dostane ve vesmírném letadle VSS Unity, za pomoci nosného letadla Eve, které jej vynese do výšky asi 15 000 metrů a poté uvolní. Unity se následně vydá do suborbitálního prostoru, kde posádka zažije několik minut beztíže, poté se vrátí na zem. Po úspěšném ukončení testovacích letů chce společnost podniknout první komerční let Galactic 01, který by měl proběhnout už na konci června.


Komerční lety jsou již rezervované

Společnost měla doposud obě vozidla uzemněná, protože procházela v Kalifornii modernizací, která se protáhla až do minulého roku. Nyní je vše připraveno, aby mohlo letadlo z kosmodromu America z Nového Mexika vzlétnout. Společnost také potřebuje začít s komerčními lety, jelikož je jich už na 100 rezervovaných. V tu chvíli se stane hlavním konkurentem pro Blue Origin, který se také zaměřuje na vesmírnou turistiku, ale od září minulého roku jsou kosmické lodě uzemněny kvůli anomálii, kterou zaznamenalo vozilo New Shepard. To naštěstí letělo bez posádky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze