Virgin Galactic dnes podnikne další komerční let do vesmíru

Virgin Galactic dnes podnikne další komerční let do vesmíru
Fotografie: Virgin Galactic
  • Společnost neuvedla, kdo jsou tři platící zákazníci
  • Start je naplánován na 16:30 SELČ, ale nebude vysílán živě
  • Vesmírné letadlo VSS Unity vynese posádku na hranici vesmíru, kde zažijí stav beztíže

Společnost Virgin Galactic v květnu tohoto roku dokončila poslední testovací let a od té doby podnikla už dva komerční lety do vesmíru a dnes se chystá na třetí. Mise Galactic 03 vyšle do vesmíru tři platící zákazníky z kosmodromu America v Novém Mexiku. Start je naplánován na 16:30 středoevropského času, ale podle space.com bohužel tentokrát nebude start vysílán živě.

Virgin Galactic ani neuvedla, kdo jsou tři platící zákazníci, jenž se do vesmíru podívají. „Tři členové posádky Galactic 03 jsou prvními ze skupiny astronautů „Founder“ společnosti Virgin Galactic – prvními zákazníky, jejichž prozíravá vize a včasné nákupy letenek pomohly přeměnit sen o pravidelných komerčních letech do vesmíru ve skutečnost,uvedla společnost popisu mise. Tito zákazníci si koupili letenky už v roce 2005, kdy byla cena podstatně nižší, než aktuálních 450 tisíc dolarů (10,2 milionu korun).

Budoucí astronauti poletí společně se svým instruktorem Colinem Bennettem a stav beztíže zažijí i dva piloti, kteří budou pilotovat vesmírné letadlo VSS Unity – Nicola Pecile a Michael Masucci. Unity je při startu připevněno pod křídlem nosného letadla VMS Eve, což je speciálně upravené letadlo pro vesmírné lety. Piloti s Eve vyletí do výšky asi 15 000 metrů a v tu chvíli vypustí Unity, které sepne raketové motory a vydá se na okraj vesmíru, kde astronauti zažijí několik minut beztíže a poté se letadlo vrátí zpět na Zemi.


Předchozí lety proběhly na konci června a poté v červenci. Naposledy do vesmíru letěla Keisha Schahaff, která vyhrála dvě letenky v loterii a s sebou vzala svoji dceru Anastatiu Mayers. Posledním platícím zákazníkem byl osmdesátiletý bývalý olympionik Jon Goodwin, který byl druhým člověkem ve vesmíru s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze