Voda jako největší nepřítel? Pro ablutofobiky každodenní realita

Ty nejbizarnější fobie
Voda jako největší nepřítel? Pro ablutofobiky každodenní realita
Fotografie: unsplash.com
  • Ablutofobie je iracionální strach a úzkost z koupání, mytí, či jiného kontaktu s vodou
  • Lidé trpící touto úzkostnou poruchou zanedbávají svou osobní hygienu, což vede k problémům v osobním životě
  • Tuto fobii lze dobře léčit terapií, kdy se člověk postupně vystavuje situacím, které jsou spouštěčem úzkosti a strachu

Vítejte u nového seriálu, který bude zaměřen na fobie, které nejsou sice úplně známé, ale přesto se nimi můžete setkat. Možná jste ani netušili, že se jedná o fobii, anebo jste vůbec o tomto druhu fobie neslyšeli. Na světe jsou jich desítky a neustále se mnohou nové objevovat. Dnes se zaměříme na strach z mytí neboli ablutofobii.

Jak se fobie projevuje?

Fobie je všeobecně extrémní a iracionální strach. V tomto případě se jedná o strach z koupání, sprchování, případně jiného mytí, které může mít na člověka negativní dopad, jak v oblasti duševního, tak fyzického zdraví. Podle verywellmind.com se jedná o neobvyklou fobii, která je nejrozšířenější u dětí. Spouštěčem bývá traumatická událost, kterou si daná osoba v minulosti prošla, nebo si mohla tuto úzkost přenést od jiné osoby – nejčastěji tedy od rodiče.

Projevy fobie se mohou objevit při pohledu na vodu, ale také jen při pomyšlení na koupání. Ablutofobik může dostat podle health.com až panický záchvat, a to i přes to, že si uvědomuje, že jeho strach je iracionální. Klasické příznaky jsou pak pocení, zvýšení srdeční tep a potíže s dýcháním. U dětí je to pláč, třes a neutuchající záchvaty vzteku.

mytí rukou

Jaké přináší potíže?

Osobní hygiena je jednou ze základních potřeb člověka. Pokud tedy osoba s ablutofobií zanedbává svoji hygienu, zásadně to narušuje vztahy s okolím. Bývá také více nemocná, jelikož neumývání rukou vede k většímu šíření virů a bakterií. Lidé trpící touto fobií mají také často kožní onemocnění. Neumývání se snaží zakrývat nadměrným používáním parfémů či žvýkaček, ale často se také začnou vyhýbat svým blízkým, aby nemuseli čelit otázkám ohledně hygieny.

Jak se tato fobie léčí?

Nejdříve je potřeba, aby daný člověk, který se cítí nekomfortně při kontaktu s vodou, navštívil lékaře. Pouze ten může určit, zda se jedná o úzkostnou poruchu a případně nasadit léčbu. Nejčastěji se pak tato fobie léčí pomocí psychoterapie, kdy se osoba postupně vystavuje vodě a naučí se zvládat pocity úzkosti tak, aby se mohla opět zařadit do normálního života.

Fobii lze také řešit léky, které utlumí úzkost. Daná osoba se pak dokáže lépe postavit strachu z umytí. Toto řešení je však krátkodobé, proto se v těchto případech provádí většinou terapie, která je u této specifické fobie vysoce účinná. Ve většině případů se používá podle cpdonline.co.uk takzvaná systematická desenzibilace, která spočívá v postupném a opakujícím se vystavování situacím, které jsou spouštěčem úzkostí. Může se jednat o houbu na nádobí, strach z ušpinění rukou a jejich následného umývání, až po samotnou vodu. Cílem této terapie je odstranit strach z každé situace, která dříve vedla k vyvolání strachu a úzkosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze