Ze zemského jádra uniká plyn, zjistili vědci

Ze zemského jádra uniká plyn, zjistili vědci
Fotografie: pixabay.com
  • V horninách na kanadském ostrově bylo objeveno helium-3
  • To je na Zemi velice vzácné

Vědci objevili ve vulkanických horninách na kanadském ostrově překvapivé množství vzácné verze helia, tzv. helium-3, a podpořili tak teorii, že tento vzácný plyn uniká ze zemského jádra, a to již po tisíciletí. Výzkumný tým v horninách objevil také helium-4. Studie byla zveřejněna v časopise Nature.

Zatímco helium-4 je na Zemi běžné, helium-3 se jinde ve vesmíru vyskytuje mnohem častěji, a proto vědce překvapilo, že v horninách na Baffinově ostrově bylo zjištěno větší množství tohoto prvku, než se dosud uvádělo.

Helium-3 je na Zemi vzácné, protože se na planetě nevyrábí ani nevzniká ve významném množství a ztrácí se ve vesmíru. Jak se skalnatá část Země míchá a konvektivně pohybuje jako horká voda na plotně, materiál stoupá vzhůru, ochlazuje se a klesá. Během fáze ochlazování se helium ztrácí do atmosféry a poté do vesmíru.

Detekce prvků, které unikají ze zemského jádra, může vědcům pomoci odhalit poznatky o tom, jak se naše planeta v průběhu času formovala a vyvíjela, a nová zjištění poskytují důkazy, které podporují stávající hypotézu o tom, jak naše planeta vznikla.