Astronomové objevili černou díru, která putuje vesmírem

Astronomové objevili černou díru, která putuje vesmírem
Fotografie: unsplash.com
  • Za sebou táhne oblak plynu s hvězdami, který je dlouhý více jak 200 000 světelných let
  • Vědci nyní budou provádět další pozorování, aby potvrdili, že se opravdu jedná o černou díru
  • Dalším krokem bude zjištění, jak se mohla ze středu galaxie vymrštit

Astronomové se domnívají, že černá díra je ve středu každé galaxie, nyní ji ale zahlédli putující vesmírem, jak za sebou táhne řetězec hvězd. Jedná se tak nejspíše o první důkaz toho, že supermasivní černé díry mohou být ze svých galaxií vyvrženy. Vyplývá to z nově zveřejněného výzkumu na arxiv.org. Vědci na černou díru narazili, když pomocí Hubbleova teleskopu pozorovali trpasličí galaxii RCP 28, která je od Země vzdálena 7,5 miliardy světelných let.

Další pozorování odhalilo, že pruh hvězd, který za sebou černá díra táhne, je dlouhý více jak 200 000 světelných let. To představuje asi dvojnásobek šířky naší Mléčné dráhy. Vědci předpokládají, že je pruh tvořen z plynu a aktivně se v něm tvoří hvězdy. Hmotnost černé díry byla odhadnuta na 20 milionů Sluncí a vesmírem se podle livescience.com pohybuje rychlostí 5,6 milionů km/h.

K potvrzení bude potřeba dalšího pozorování

Z podrobné analýzy útvaru jsme usoudili, že vidíme velmi masivní černou díru, která byla vyvržena z galaxie a zanechala za sebou stopu plynu a nově vzniklé hvězdy v jeho stopách,“ uvedl hlavní autor studie Pieter van Dokkum. Tým se nyní snaží pomocí dalšího pozorování potvrdit, že jde opravdu o černou díru, která za sebou táhne svoji galaxii, ze které byla vytržena.


Pokud se potvrdí, že byla nalezena supermasivní černá díra putující vesmírem, dalším krokem bude zjistit, jak se jí podařilo ze středu galaxie vymrštit. „Nejpravděpodobnější scénář, který vysvětluje vše, co jsme viděli, je prak způsobený interakcí tří těles. Když gravitačně interagují tři tělesa s podobnou hmotností, interakce nevede ke stabilní konfiguraci, ale obvykle k vytvoření dvojhvězdy a vyvržení třetího tělesa,“ řekl van Dokkum. Je tedy možné, že černá díra byla dříve součástí supermasivních binárních černých děr a během slučování byla přitažena další, která jednu z nich vymrštila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze