Elon Musk uvedl, co bylo příčinou výbuchu rakety Starship při posledním pokusu

Elon Musk uvedl, co bylo příčinou výbuchu rakety Starship při posledním pokusu
Fotografie: SpaceX
  • Dle jeho slov byl důvod exploze unikající kapalný kyslík
  • Ten by ale v raketě nebyl, pokud by nesla užitečné zatížení
  • Musk předpokládá, že třetí letový test dopadne úspěšně, a pracuje již na dalších verzích rakety

Raketa Starship má za sebou zatím jen dva testovací lety, oba však zatím dopadly zničením rakety. Druhý let však probíhal o poznání lépe než ten první a Elon Musk se nedávno vyjádřil k letu v rámci ohlédnutí za rokem 2023. Zkušební let proběhl 18. listopadu v kosmodromu Starbase v Texasu, kde jsou nachystány veškeré prototypy Starship. Let byl ukončen po osmi minutách po startu, kdy již došlo k oddělení nosné rakety Super Heavy a Starship pokračovala na oběžnou dráhu. Pak ale došlo k výbuchu a raketa byla zničena.

Elon Musk uvedl, že exploze byla způsobena únikem kapalného kyslíku, který by v případě, že by raketa nesla náklad, v raketě nebyl. „Normálně bychom ten kapalný kyslík neměli, kdybychom měli náklad. Ironií tedy je, že kdyby raketa nesla užitečné zatížení, dostala by se na oběžnou dráhu,“ uvedl Elon Musk ve videu zveřejněném na sociální síti X. Příčinu výbuchu však nadále vyšetřuje Federální úřad pro letectví (FAA), který následně může SpaceX nařídit další opatření, která budou potřeba pro povolení k dalšímu letu.

Podle Muska je však velká pravděpodobnost, že další letový test již dopadne úspěšně a raketa tak dosáhne oběžné dráhy, obletí Zemi a dopadne do oceánu. I v tomto případě by však trvalo ještě nějakou dobu, než by mohl být proveden zkušební let s posádkou. Starship bude mít velkou úlohu při návratu lidstva na Měsíc, kdy má astronauty mise Artemis III dopravit na jeho povrch. Jelikož je ale nyní jasné, že toho raketa nebude příští rok schopna, NASA již některé mise posunula, aby byla zachována bezpečnost astronautů.


Podle space.com pak SpaceX pracuje na další verzi Starship, která bude spolehlivější, odolnější a bude mít lepší výkon. Aktuální prototypy Starship mají na výšku 121 metrů a skládají se z nosné rakety Super Heavy, která je vybavena 33 motory Raptor a horního stupně Starship, který má motorů 6. Tato raketa je dosud nejsilnější, jaká dokázala kdy vzlétnout a kromě Měsíce bude schopna dopravit lidi i na Mars.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze