Kolik odpadu je na Marsu? To číslo vás překvapí

Kolik odpadu je na Marsu? To číslo vás překvapí
Fotografie: NASA
  • Intenzivní průzkum Marsu probíhá od konce devadesátých let
  • Každá mise znamená nejen užitečný náklad, ale i odpad
  • Jeho množství na Rudé planetě tak neustále narůstá

Úvahy o ekologii, konkrétně o nakládání s odpadem, se netýkají jen planety Země, kde se podle odhadů produkuje přes 11 miliard tun odpadu ročně. Pro názorné ukázky nemusíme chodit daleko. Zamoření oběžné dráhy ale není jediný následek lidské činnosti, který nabývá překvapivě velkých následků. Kupříkladu náš nejbližší soused Měsíc. Mise Apollo s lidskou posádkou na přelomu šedesátých a sedmdesátých let zde zanechaly 200 tun odpadu, a to včetně 69 pytlů s biologickým materiálem, který vyprodukovali astronauté během svého pobytu. S novými misemi Artemis bude toto číslo bezpochyby narůstat, protože žádný z plánů se nechlubí tím, že se z Měsíce bude dovážet něco jiného než tamní regolit.

Mohlo by se zdát, že narůstající vzdálenosti ve sluneční soustavě ochrání ostatní planety před zhoubným vlivem lidské civilizace, ale ani to není záruka. Server slashgear.com spočítal, jak se od roku 1997, kdy na Marsu přistál první Pathfinder, změnilo tamní „životní prostředí“. Prvním umělým objektem, který dopadl na povrch, byl v roce 1972 v Sovětském svazu vyrobený Mars 2 Orbiter, ale jen proto, že havaroval poté, co mu při pokusu o přistání selhaly brzdicí motory. Od té doby jsme na Mars vyslali 18 dalších objektů.

Za každým z těchto robotů se svezla spousta vyhozených trosek. Rovery jsou při samotném sestupu na povrch schované v modulech. Každý z těchto modulů je vybaven tepelným štítem a přistávacím systémem s padákem, aby se náklad při přistání neponičil. Veškeré toto vybavení je nakonec vyhozeno na povrch a zanecháno svému osudu. Nakonec se i samotné rovery stanou odpadem, a to pokud jim prostě dojde energie na pohon, případně se vlivem své činnosti zničí. Kupříkladu Curiosity ztratil část hliníkového kola, Perseverance zase upustil vrták. Všechny tyto odpadky budou v řídké marsovské atmosféře ležet ještě pěkně dlouho, nejspíše do té doby, než je první kolonisté recyklují nebo umístí do muzea.

Celková hmotnost vybavení poslaná k Marsu je zhruba 10 tun. Pokud od toho odečteme stále funkční tři rovery a jeden přistávací modul o hmotnosti 3 tun, pak stále zbývá asi sedm tun odpadu. Z hlediska planety, která je přibližně velká jako Země, to je samozřejmě zanedbatelné. Na druhou stranu si představte, že se vám za domem tyčí hora odpadků o velikosti zhruba tří až čtyř vraků osobních aut. Radost byste z toho určitě neměli.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze