Narození Matky Terezy a první člověk přeplaval La Manche

Stalo se
Narození Matky Terezy a první člověk přeplaval La Manche
Fotografie: pixabay.com
  • V tomto týdnu se narodila Matka Tereza, která zasvětila život pomoci druhým
  • Po smrti byla prohlášena za svatou
  • A Matthew Webbovi se jako prvnímu podařilo přeplavat po 21 hodinách a 24 minutách kanál La Manche

Vítám vás u dalšího dílu Stalo se, kde si opět připomene historické události. Dnes se zaměříme na Matku Terezu, která obdržela Nobelovu cenu míru a také si řekneme něco o Matthew Webbovi, který jako první člověk přeplaval kanál la Manche. Začneme v roce 1910, kdy se 27. srpna narodila Agnes Gonxha Bojaxhiu, která později dostala jméno Svatá Tereza z Kalkaty. Nejvíce se ale zažilo jméno Matka Tereza.

V roce 1928 odešla ze své rodné země Makedonie do Irska, kde se připojila k sestrám z Loreta v Institutu Blahoslavené Panny Marie a následně odplula do Indie, kde 17 let učila ve škole v Kalkatě. V roce 1946 se začala věnovat těm nejchudším a nemocným lidem a úřady ji tenkrát podle britannica.com poskytly poutní ubytovnu, kde také v roce 1948 založila svůj řád a později přijala i indické občanství.

V roce 1952 založila Nirmal Hriday (Místo pro čisté srdce) a hospic, kde mohli lidé se smrtelnými chorobami důstojně dožít. Kromě toho její řád založil i několik center pro nevidomé, staré a zdravotně postižené lidi. V roce 1962 bylo Matce Tereze uděleno vyznamenání za služby indickému lidu a o dva roky později jí papež daroval svoji slavnostní limuzínu, kterou však obratem směnila za peníze, aby mohla financovat kolonii pro malomocné, kterou vybudovala společně s misionářkami.

Muzeum Matky Terezy

V roce 1968 byla povolána do Říma, kde pracovaly především indické jeptišky a v roce 1971 jí byla papežem Pavlem udělena první mírová cena papeže Jana XXIII. O osm let později pak obdržela i Nobelovu cenu míru za humanitární činnosti a o rok později ji udělila indická vláda nejvyšší civilní vyznamenání.

Matka Tereza prodělala v roce 1989 infarkt a následující rok rezignovala na funkci šéfky řádu. Při hlasování byla však jednomyslně vrácena do funkce, jelikož pouze ona samotná byla proti. Její zdravotní stav se však neustále zhoršoval a v roce 1997 odešla do důchodu a na její místo byla vybrána sestra Nirmala.

V době, kdy Matka Tereza umírala, měl její řád stovky center rozmístěných po více jak 90 zemích světa a zahrnoval více jak 4 000 jeptišek a stovky tisíc pracovníků. Zemřela 5. září 1997 a v následujících dvou letech byl zahájen proces, aby byla prohlášena za svatou. Blahořečená byla 19. října 2003 a tím tak dosáhla řádu blahoslavených v nejkratší době v historii církve. 4. září 2016 byla svatořečena papežem Františkem I.

A nyní se přesuneme do 24. srna 1875, kdy kapitán Matthew Webb úspěšně přeplaval kanál la Manche. Narodil se 19. ledna 1848 v Shropshire v Anglii a podle history.com se plavat naučil sám a už ve 12 letech narukoval jako obchodní námořník a později byl jmenován kapitánem parníku Emerland. V roce 1872 si získal v Anglii pověst hrdiny, kdy se vrhl na záchranu námořníka, který přepadl přes palubu a topil se. Ačkoliv se utopil, za statečnost obdržel Webb medaili.

V roce 1873 se Webb dozvěděl o nepodařeném pokusu přeplavat kanál La Manche plavcem JB Johnsonem, a tak se rozhodl, že bude prvním člověkem, který to dokáže. Jeho první pokus 12. srpna 1875 byl ukončen kvůli silnému větru a špatným podmínkám. O dva týdny později to však zkusil znovu, aby uspěl. Své tělo pokryl olejem od sviňuchy, aby se udržel v teple a do vody vstoupil v Doveru. I když jej při plavání požahala medúza, nevzdal se. Po 21 hodinách a 24 minutách doplaval k mysu Gris-Nez a pro tento úspěch se stal slavným po celém světě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze