Podle Muska by další let Starship mohl být ještě v tomto roce

Podle Muska by další let Starship mohl být ještě v tomto roce
Fotografie: unsplash.com
  • V kosmodromu Starbase jsou připraveny další prototypy k testovacím letům
  • Elon Musk na X uvedl, že by další let mohl být už za 3 až 4 týdny
  • Vše ale bude záležet na FAA, který vede vyšetřování a uděluje povolení ke startu

V kosmodromu Starbase v Texasu jsou připraveny další prototypy rakety Starship, což znamená, že SpaceX je schopný vypustit další raketu prakticky ihned. Poté, co Elon Musk zveřejnil na sociální síti X informaci, že odpalovací rampa zůstala po druhém zkušebním startu nepoškozena, pod stejný příspěvek odpověděl na dotaz fanouškovi, který se ptal, za jak dlouho by mohl být třetí letový test. Podle jeho slov by to mohlo být za tři až čtyři týdny.

Ačkoliv je tedy možné další prototyp dostat na odpalovací rampu, provést zážehový test motorů a následně letový test, možnost startu není tak úplně na straně SpaceX, ale na Federálním úřadu pro letectví (FAA). Ten se nyní zabývá příčinou exploze nosné rakety Super Heavy a následně i Starhip při druhém letovém testu provedeném 18. listopadu.

Už při prvním nevydařeném pokusu Elon Musk tvrdil, že je schopný další raketu vypustit do několika týdnů, realitou ale bylo, že se čekalo déle jak půl roku. Nejdříve se čekalo na ukončení vyšetřování od FAA, poté musel SpaceX splnit desítky nových opatření a až následně získal povolení k dalšímu startu rakety. Kromě FAA se také čekalo na enviromentální přezkum od US Fish and Wildfire Service. Je ale pravdou, že druhý pokus dopadl mnohem lépe než první, a tak by se nemuselo vyšetřování tak natahovat.


SpaceX potřebuje zvýšit kadenci testovacích letů, aby mohl nakonec postavit raketu, kterou budou moci otestovat astronauti. Prototypy jsou zatím postradatelné, což znamená, že se s nimi počítá pouze pro jeden testovací let. V budoucnu bude ale celý systém Starship znovupoužitelný, což sníží náklady na jednotlivé lety a zároveň zvýší kadenci, jelikož nebude potřeba na každý let stavět novou raketu. Starship by měla vynést astronauty k Měsíci už v roce 2025 – toto datum se začíná zdát ale poněkud nesplnitelné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze