Pokoření vrcholu Mount Everestu a první let s posádku v Crew Dragon

Stalo se
Pokoření vrcholu Mount Everestu a první let s posádku v Crew Dragon
Fotografie: pixabay.com
  • V květnu roku 1953 vystoupal na vrchol hory Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay
  • Prvenství jim přineslo celosvětovou slávu
  • V tomto týdnu také odstartovala poprvé kapsle Crew Dragon s posádkou k ISS

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme událost, která se odehrála před 70 lety – první výstup na Mount Everest. Také si povíme něco o prvním testovacím letu s posádkou v kapsli Crew Dragon. Začneme u Everestu – hora nacházející se v nepálském pohoří se tyčí do výšky 8 849 metrů nad mořem a jedná se o nejvyšší horu světa. Jejího vrcholu dosáhl jako první Edmund Hillary se svým průzkumníkem Tenzingem Norgayem.

Sir Edmund Percival Hillary se narodil 20. července 1919 v Aucklandu na Novém Zélandu. Již na střední škole podle britannica.com začal s horolezectvím v jižních Alpách na Novém Zélandu a po ukončení druhé světové války se ke koníčku vrátil a rozhodl se zdolat Everest.

Expedice byla zahájena na jaře roku 1953, kdy se skupina horolezců vydala na vrchol. V polovině května zřídila ve vyšší poloze tábor, odkud následně byly prováděny pokusy o dobytí vrcholu. Poté, co se dvojici horolezců nepodařilo 27. května dojít na vrchol hory, rozhodl se to zkusit Hillary s Tenzignem. Po dvou dnech se jim podařilo dojít na špičku Everestu. Hillary po sobě na vrcholu zanechal krucifix a Tenzing jídlo. Na vršku hory strávili asi 15 minut a poté začali sestupovat zpět do tábora.

Po dosažení vrcholu nejvyšší hory světa se stali oba celosvětově známými osobnostmi. Podle nz.history.nz se Hillary následně živil veřejným mluvením, psaním a podnikáním dalších expedic, což zvýšilo celosvětový zájem o horolezectví. Založil také na Antarktidě základnu Scott a v roce 1985 se stal novozélandským velvyslancem v Indii.

A společně zavzpomínáme ještě na rok 2020, kdy poprvé kapsle Crew Dragon od SpaceX vynesla k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dva astronauty v rámci mise Demo-2. NASA měla od ukončení letů raketoplánů v roce 2011 omezený rozpočet, astronauti tak létali na ISS v ruské raketě Sojuz.

Elon Musk však závislost na ruských raketách změnil 30. května 2020, kdy kosmická loď Crew Dragon vynesla z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na stanici dva astronauty – Douga Hurleyho a Boba Behnkena. Tato kapsle byla podle NASA první, která od roku 2011 vyletěla z USA s posádkou do vesmíru.

Astronauti Demo-2

Kapsli Crew Dragon vlastní společnost SpaceX založená Elonem Muskem. Během vývoje ji doprovázely nepovedené pokusy, které však nejsou v rámci testovacích letů ničím neobvyklým. V roce 2020 se však tato kosmická loď stala podle společnosti jedinou, která dokáže lidi dopravit na vesmírnou stanici a vrátit se poté zpět na Zemi.

I když je kapsle dimenzovaná až pro čtyři cestující, při prvním letu v roce 2020 byli vybráni pouze dva. Douglas G. Hurley byl vybrán jako astronaut už v roce 2000 a před tímto letem již jednou na ISS pobýval v rámci mise raketoplánu Endeavour a v roce 2011 byl vybrán na poslední let v raketoplánu Atlantis. Robert L. Behnken byl taktéž vybrán jako astronaut v roce 2000 a do vesmíru před misí Demo-2 letěl dvakrát, a to vždy na vesmírnou stanici. Pro oba astronauty byl testovací let v Crew Dragon posledním – na Zemi se dle space.com vrátili 2. srpna 2020.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze