Proč je pátek 13. nešťastný?

Stalo se
Proč je pátek 13. nešťastný?
Fotografie: unsplash.com
  • Představíme si nový seriál, který se bude zaobírat historickými událostmi
  • V první díle se podíváme, proč je pátek 13. považován za nešťastný den
  • A podíváme se i na další události, které se odehrály v tomto týdnu

Vítám vás u nového seriálu, který se bude zabývat nejen naší historií. Lidstvo, jak jej známe, je na planetě už několik stovek tisíc let a za tu dobu se toho už stalo opravdu hodně. Tento seriál se bude zabývat historickými daty, známými osobnostmi, zlomovými body, ale i radostnými zprávami, jako je vítězství válek nebo objevy. Každý čtvrtek se tak poohlédneme za tím, co daný týden v naší historii přinesl.

Kdy a jak vznikl pátek 13.

Začneme trochu nešťastně, a to pátkem 13. Pátek 13. mají všechny měsíce, které začínají nedělí a tento rok to vychází pouze na květen, může se však vyskytnout až třikrát za rok. Pokud má někdo z čísla 13 fobii, určitě zná pojem triskaidekafobie. Jak ale vznikla pověra, že pátek 13. je nešťastný?

Pokud začneme úplně od začátku, Ježíš Kristus byl ukřižován na Velký pátek a u Poslední večeře sedělo 13 lidí – tím 13. byl Jidáš, který právě Krista zradil. Židé mají v hebrejské abecedě na třináctém místě písmeno M jako Mavet, což znamená smrt. Ve středověku bylo zvykem věšet kriminálníky právě v pátek a uzel na popravčí smyčce byl 13krát obtočen. V některých zemích ale považují za nešťastný den úterý 13. Například ve Španělsku a Latinské Americe.

Ukřižování

Kvůli této pověře na mnoha místech nenarazíte právě na číslo 13. Většina hotelů vynechává 13. patro i pokoj a v letadle zase neuvidíte 13. řadu. Pokud byste jeli do východní Asie, v hotelu nemusíte narazit ani na 4. patro, jelikož se toto číslo vyslovuje stejně jako smrt. V Praze jezdila tramvaj číslo 13 od ledna 1912 a lidé se s ní tak báli jezdit, až byla linka šestkrát zrušena a zase obnovena.

tramvaj číslo 13

A co dalšího se v pátek 13. stalo za katastrofy? 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, což vedlo k následnému zániku řádu. 13. listopadu 2015 se stala série teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly 130 mrtvých. 13. října 1972 se zřítilo letadlo s ragbyovým týmem a přeživší museli jíst zemřelé, aby přežili. Možná i z tohoto důvodu se každoročně na tento den méně cestuje.

Abychom nebyli ale pouze pesimističtí, může toto datum být i šťastné. Například 13. února 1998 porazil český hokejový tým Finsko 3:0, a započal tak cestu k vítězství v Naganu. V pátek 13., přesněji v srpnu roku 1899, se narodil mistr hororu Alfréd Hitchcock. A pokud patříte mezi ty, kteří občas zkusí své štěstí a vsadí si, tak 13. září v roce 2019 vyhrál šťastlivec ve Sportce přes 25 milionů korun.

Los

A stalo se toho více

A co dalšího se stalo v tomto týdnu? 9. května roku 1974 byl zahájen provoz linky C pražského metra. Ve stejný den roku 2003 zahájilo Japonsko misi Hayabusa. Jednalo se o misi k asteroidu, kdy se kosmické lodi podařilo přistát na asteroidu, odebrat vzorky a vrátit se v roce 2010 zpět na Zem. 11. května roku 1946 byl založen festival Pražské jaro a 13. května 1736 se v Brně konal první zdokumentovaný ohňostroj.

ohňostroj

13. května 1717 se narodila Marie Terezie – uherská a později (12. května 1743) jediná česká královna. Po smrti svého otce se v roce 1740 stala panovnicí nad habsburskými zeměmi. Titul královny české a markraběnky si musela později nechat potvrdit. Nejvíce známé jsou asi její reformy, například ve vzdělávání – zavedla všeobecnou vzdělávací povinnost, ale také uzákonila číslování domů. V roce 1751 vydala ohňový patent, což znamenalo průlom v zásadách o požární ochraně. To například znamenalo výstavbu domů z nehořlavých materiálů. Zemřela 29. listopadu 1780 po nachlazení při lovu bažantů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze