První člověkem vyrobená sonda, která dosáhla Měsíce, a metanolová aféra

Stalo se
První člověkem vyrobená sonda, která dosáhla Měsíce, a metanolová aféra
Fotografie: unsplash.com
  • V roce 1959 poprvé přistála na Měsíci sonda vytvořená člověkem
  • Před deseti lety byla v České republice vyhlášena prohibice
  • A v roce 2001 závodil ve Formuli 1 dosud jediný Čech – Tomáš Enge

V dnešním díle si připomeneme sovětskou sondu Luna 2, která dopadla na Měsíc, otravu metanolem, jež v České republice zabila desítky lidí i to, že v roce 2001 Tomáš Enge jako první český pilot Formule 1 odjel závod. Nejprve si řekneme něco o sondě Luna 2. Jednalo se o sovětskou sondu, která vážila 390 kg a průměr jejího těla měl přes metr. V té době se s kosmonautikou teprve začínalo a vědce nejvíce zajímalo logicky naše nejbližší vesmírné těleso – Měsíc.

Luna 2 patřila do sond první generace, byla kulovitého tvaru s dvěma hemisférami. Na jedné straně byla vybavená anténami pro přenos signálu a na druhé straně byly kamery. Sonda obsahovala také Geigerův počítač pro zjištění radiace, magnetometr, piezoelektrický detektor nebo zařízení pro odhalování mikrometeoritů. Před samotným startem bylo vše sterilizováno, aby se na Měsíc nedostalo nic ze Země. Původní start měl proběhnout 9. září, po potížích s motory u nosné rakety byl ale start zrušen. Sonda tak odstartovala o několik dní později, a to 12. září 1959 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Luna 2 byla podle russianspaceweb.com celkově šestým pokusem Sovětského svazu o dopad na Měsíc – předchozí mise vždy selhaly.

Měsíc

Na povrch Měsíce dopadla 13. září (14. září moskevského času) rychlostí 3,3 km/s do oblasti Moře dešťů (Mare Imbrium). Dopadem na povrch Měsíce se tak stala první člověkem vyrobeným objektem, který se dostal na jiné kosmické těleso. Poslední stupeň rakety, který pomáhal sondě přistát na Měsíci, dopadl na povrch asi 30 minut po ní. Luna 2 měřila intenzitu magnetického pole, složení a intenzitu kosmického záření, ale i hustotu atmosféry Měsíce.

Měsíc

Z Měsíce se vrátíme zpět na Zem a rovnou do České republiky. Je tomu deset let, co byla 14. září vyhlášena prohibice kvůli otravě metanolem. Vše začalo v Havířově, kde zemřeli dva lidé na otravu a od té doby začal počet případů stoupat. 12. září Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo zákaz stánkového prodeje alkoholických nápojů s obsahem alkoholu větším než 30 % a 14. září pak opatření rozšířilo na úplný zákaz prodeje alkoholu s obsahem 20 % a více. V tento den bylo potvrzeno už 19 obětí a další lidé byli hospitalizováni s otravou metanolem.

Zákaz prodeje se vztahoval pouze na území Česka, ale neomezoval export. Na to reagovalo ihned Polsko, které na měsíc zakázalo obchodování s více jak 20% alkoholem vyrobeným u nás a podobně reagovalo i Slovensko. 20. září pak tehdejší ministr zdravotnictví vývoz zakázal. Po dobu prohibice byly také zakázány reklamy v televizi a rádiích na veškeré lihoviny, které se nesměly prodávat. První zmírnění přišlo 27. září, kdy bylo možné prodávat lihoviny vyrobené nejpozději 31. prosince 2011.

alkohol

A jak probíhala léčba otrávených lidí? Nejběžnější léčba je požití etanolu, tedy látky, která je součástí alkoholických nápojů. Norský toxikolog přivezl v té době do Česka jako dar 150 dávek fomepizolu, což je organická sloučenina, která je podávána při otravě metanolem a má méně vedlejších účinků. Policie obvinila na 60 osob a později nad 10 obviněnými vynesla rozsudek, přičemž dvě osoby byly odsouzeny k doživotí.

Formule 1

A nakonec si krátce povíme něco o jediném českém závodníkovi Formule 1. Pokud se zajímáte o sport, nebo alespoň o závody Formule 1, určitě vám něco řekne jméno Tomáš Enge. Závodit začal v roce 1992 s Fordem Fiesta a už v roce 1996 vyhrál německé mistrovství formule Ford. V září 2001 se mu však naskytla nabídka, která se neodmítá. V úvodním kole belgické Velké ceny havaroval Brazilec Luciano Burti a jeho start v dalším závodě nebyl možný. Engeho agentura začala okamžitě jednat a 16. září nastoupil v barvách týmu Prost do Grand Prix Itálie na okruhu v Monze a později odjel ještě závod v Indianapolis a v Suzuce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze