Starship by mohl vzlétnout už 10. dubna

Starship by mohl vzlétnout už 10. dubna
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX stále čeká na povolení od FAA
  • Prototyp Starship by obletěl zeměkouli a přistál u havajských ostrovů
  • Raketa je asi dvakrát silnější než SLS od NASA pro mise Artemis

Raketa Starship se nachází v kosmodromu Starbase, kde doposud probíhaly testy jejích motorů. Podle arstechnica.com by mohl testovací let proběhnout již 10., případně 11. dubna, kdy prototyp obletí Zemi a nosná raketa dopadne do Tichého oceánu. Ta obsahuje 33 motorů Raptor a má přibližně dvojnásobný tah oproti aktuálně nejsilnější raketě, která vzlétla – Space Launch System od NASA, jež je určena pro mise Artemis. Na odpalovací rampu tak musela společnost přidat stínění, aby nedocházelo k poškození. Při testování se totiž několikrát stalo, že od zapálených motorů vznikl požár.

Stále se čeká na povolení

Ačkoliv je prototyp rakety nachystán ke startu, není možné jej zahájit bez udělení licence od Federálního úřadu pro letectví (FAA). Dalším vodítkem k testovacímu letu je, že si NASA vyhradila na 10. a 11. duben letoun WB-57 pro sledování zkušebního letu. NASA vývoj Starship pečlivě sleduje, jelikož jej bude používat pro lety na Měsíc a později i na Mars.

SpaceX v únoru provedl testování nosné rakety Super Heavy a bylo zažehnuto 31 motorů, to podle společnosti stačí k tomu, aby mohl být proveden zkušební let. Při testovacím letu nebude Super Heavy přistávat zpět na rampu, jak je tomu u jiných nosných raket od SpaceX zvykem, ale kontrolovaně spadne do Tichého oceánu mezitím, co Starship obletí Zemi a přistane severně od havajských ostrovů.


Kompletní prototyp Starship zatím neletěl. Horní stupeň měl testovací lety, poslední pak v roce 2021, ale vyletěl jen do výšky asi 10 km a poté přistál zpět. Následně SpaceX lehce ve vývoji rakety zpomalil. Každý prototyp je totiž neuvěřitelně nákladný, včetně odpalovací rampy a přilehlé věže, která raketu drží. Navíc poslednímu prototypu společnost věnovala nemálo času i testování, a tak je jasné, že chce mít vše dokonale připravené. Pokud by se totiž start či let nepovedl, mohlo by to vést ke přísnění pravidel od FAA a další let by se opět posunul a prodražil.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze