The Walt Disney Company

Tajemství nejúspěšnějších společností
The Walt Disney Company
Fotografie: Unsplash
  • Mezi nejznámější filmy studia patří Sněhurka a sedm trpaslíků, Lví král nebo Hledá se Nemo
  • Společnost vybudovala po světě šest Disneylandů
  • Maskotem firmy je Mickey Mouse

Alenka v říši divů, Mickey Mouse nebo Sněhurka. Tyto pojmy máme asociované s legendárním Waltem Disneym, který v roce 1923 odstartoval novou éru zábavního průmyslu. Mediální konglomerát The Walt Disney Company, o kterém se dnes budeme bavit, má několik divizí a přes 223 tisíc zaměstnanců. Pokud vás zajímá, jak se jedno z největších hollywoodských studií dostalo na vrchol, čtěte dál.

Mickey a Minnie

Od říše divů až po celosvětové uznání

Příběh společnosti se začal psát v roce 1923, když Walt Disney společně se svým bratrem Royem vybudoval nové animační studio. To neslo název Disney Brothers Cartoon Studio a stavělo na animovaném seriálu Alice Comedies, jehož hvězdou byla Alenka v říši divů. Seriál byl velmi úspěšný a po jeho dokončení v roce 1927 se autoři zaměřili i na jiné animované postavičky. V roce 1928 byl představen krátký animovaný film Steamboat Willie (Parník Willie), který je významný z prostého důvodu. Hlavním protagonistou se stala postavička Mickeyho Mouse, která je oficiálním maskotem společnosti. Fyzickou podobu myšáka přivedl na svět Waltův blízký přítel Ub Iwerks a hlas (jednalo se totiž o film se zvukem) společně s celou osobností mu propůjčil sám Disney.

Od roku 1934 do roku 1937 studio natáčelo dílo, které posléze lámalo rekordy. Titul Sněhurka a sedm trpaslíků se stal prvním animovaným celovečerním filmem ve Spojených státech amerických a otevřel dveře do nové éry, která byla označována jako „zlatý věk animace“. Díky vysokému výdělku začala firma pracovat na stavbě nového komplexu filmových studií v Burbanku v Kalifornii.

Sněhurka

Po Sněhurce byla natočena další světoznámá díla, mezi která patří Pinocchio, Bambi, Popelka, Alenka v říši divů nebo Petr Pan. Disneyho první hraný celovečerní film Treasure Island byl vydán v roce 1950. Téhož roku přišel na řadu první televizní pořad One Hour in Wonderland, který byl vytvořen ve spolupráci s Coca-Colou. O pět let později se otevřel legendární zábavní park Disneyland – místo pro děti i dospělé.

Disneyland 1955

Počátkem 60. let se Walt Disney stal jedním z předních světových filmových producentů a rozhodl se soustředit zejména na celovečerní filmy. V roce 1964 měl premiéru nejúspěšnější film 60. let o kouzelné chůvě Mary Poppins. Napůl hrané a napůl animované muzikální dílo dokonce vyhrálo pět Oskarů.

Mary Poppins 1964

Walt Disney zemřel v roce 1966 na komplikace způsobené rakovinou plic. Vedení společnosti tak převzal jeho bratr Roy a na počest zesnulého bratra v roce 1971 otevřel Walt Disney World Resort, ve kterém se kromě tematických zábavních parků nachází také hotely, restaurace, nákupní střediska a jiné formy zábavy. V roce 1983 byl otevřen tokijský Disneyland. Téhož roku začala své programy vysílat i nová kabelová televizní stanice The Disney Channel. V roce 1996 pak The Walt Disney Company získala americkou mediální společnost Capital Cities/ABC a od roku 2006 je její dceřinou společností i americké filmové studio zabývající se počítačovou animací – Pixar.

V roce 2009 odkoupil Disney společnost Marvel Entertainment za více než 4 miliardy dolarů. Produkční společnost Lucas Film, která je známá především díky vytvoření filmové série Star Wars, odkoupil o tři roky později. V roce 2016 byl otevřen Disneyland v Šanghaji a americký nadnárodní konglomerát – 21st Century Fox – společnost odkoupila v roce 2019.

Konglomerát má pod sebou mnoho televizních stanic, zábavních parků, luxusních resortů, značkových obchodů, rádiových stanic, služeb a jiných společností. Z malého studia, které produkovalo krátké animované filmy a seriály, se po letech stala značka, se kterou jsme všichni vyrůstali. Disneyho pohádky a filmy nadále formují i naše děti a jeho zábavní parky přinášejí spoustu radosti i dospělým.

Walt Disney, spoluzakladatel společnosti

Walt Disney měl mnoho rolí. Byl to filmový producent, scénárista, režisér, podnikatel a v neposlední řadě zakladatel úspěšné společnosti, která po něm přebrala i jméno. Ve své době významně ovlivnil zábavní průmysl a byl 59krát nominován na Oskara. Rekordních 26 Oskarů navíc opravdu vyhrál.

Walt Disney
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze